« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ODGOĐENO SUĐENJE

Odvjetnik Nevena Jurice nije se pojavio na ročištu

POGLEDAJTE VIDEO - Optužnica protiv Jurice podignuta je krajem studenoga prošle godine; novo suđenje će se održati 21. travnja

Neven Jurica
Neven Jurica (Cropix/Infopunkt)
Više o

USKOK

,

Neven Jurica

,

Ante Madunić

,

Ivan Turudić

,

Mladen Krajačić

Suđenje bivšem hrvatskom veleposlaniku u Washingtonu i stalnom predstavniku pri UN-u Nevenu Jurici, optuženom da je potrošio najmanje 677.000 kuna državnog novca, danas je odgođeno zbog nedolaska njegova odvjetnika.

Sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić kazao je da je Juričin odvjetnik Ante Madunić izvijestio da zbog bolesti ne može prisustvovati današnjoj raspravi. Suđenje je zbog toga i prije čitanja optužnice odgođeno za 21. travnja.

Bivšeg veleposlanika Juricu, koji je u srpnju prošle godine osobno zatražio razrješenje, USKOK je optužio za zloporabu položaja i ovlasti jer se kreditnim karticama i novcem diplomatske misije koristio za osobne potrebe i plaćanje raznih privatnih računa. U medijma se nagađalo da je novac, između ostalog, trošio i na kockanje.

USKOK tvrdi da je Jurica trošenje novca pokušao prikriti lažiranjem troškova reprezentacije te da je krivotvorenu dokumentaciju dostavljao ministarstvu.

Juričin odvjetnik Madunić ustvrdio je nakon podizanja optužnice da je bivši veleposlanik nepravedno optužen jer je u potpunosti vratio dug državi pa čak i preplatio 21 tisuću dolara koji mu nikada nisu vraćeni.

Optužnica protiv Jurice podignuta je krajem studenoga prošle godine, poslije gotovo petomjesečne istrage, pokrenute pošto je Kontrolna služba MVPEI-ja protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog nepravilnosti u poslovanju Stalne misije pri UN-u.

Jurica je nakon toga sam tražio razrješenje, što je krajem srpnja jednoglasno podupro saborski Odbor za vanjsku politiku predloživši tadašnjem predsjedniku Stjepanu Mesiću njegovo razrješenje. Mesić je nekoliko puta javno izrazio nezadovoljstvo njegovim radom, a početkom rujna ga je i opozvao s dužnosti.

Mladen Krajačić iz USKOK- a o slučaju je danas izjavio:

24.03.2010. 10:46:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh