« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
NEOČEKIVANO

Predsjednici Josipović i Tadić sastat će se danas u Opatiji

Do radnoga sastanka u kvarnerskom ljetovalištu dolazi na inicijativu obiju zemalja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Boris Tadić

,

Opatija

,

Ivo Josipović

,

Hrvatska Srbija

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i njegov srbijanski kolega Boris Tadić sastat će se danas u Opatiji kako bi obnovili dijalog Zagreba i Beograda na najvišoj razini i smanjili napetosti u odnosima dviju zemalja.

Odnosi između Hrvatske i Srbije nazadovali su nakon hrvatskog priznanja neovisnosti Kosova, što je, među ostalim, došlo do izražaja i prošloga mjeseca Tadićevim nedolaskom na Josipovićevu inauguraciju na Markovu trgu.

Prema izvorima s Pantovčaka, do radnoga sastanka u kvarnerskom ljetovalištu dolazi na inicijativu obiju zemalja i obojice predsjednika koji žele potaknuti dijalog o neriješenim pitanjima u bilateralnim odnosima.

Predsjednik Josipović dočekat će Tadića u srijedu prijepodne u zračnoj luci na Krku odakle će se brodom obojica uputiti prema Opatiji. Sastanak počinje u 13 sati, a zajednička izjava za medije predviđena je u 15 sati.

Opatija je izabrana da bi se susretu dao neformalniji karakter, jer se za onaj formalni još nisu stekli uvjeti, kažu na Pantovčaku. Josipoviću je stalo da se dijalog otvori i da traje, a činjenica da Tadić dolazi u Opatiju pokazuje njegovu želju i volju za istim, ističu hrvatski izvori.

Sastanak "bez kravata" trebao bi stvoriti atmosferu za rješavanje pitanja koje opterećuju odnose dviju zemalja: problem granice, izbjeglica i nacionalnih manjina.

Teme razgovora bit će najvjerojatnije i prekogranični kriminalitet te suradnja u regiji. Pitanje Kosova vjerojatno neće biti na dnevnom redu jer se obje države "slažu da se oko toga ne slažu", kažu hrvatski izvori.

Na Pantovčaku ističu da su Josipović i Tadić, koji bi krajem tjedna trebali sudjelovati na bruxelleskom forumu u organizaciji Marshalova fonda, željeli održati bilateralan sastanak prije mogućeg susreta na marginama nekog šireg skupa.

Vijest o susretu u Opatiji naišla je na iznimno dobre reakcije u sjedištu EU-a te među zemljama članicama Unije i nije bilo pritisaka da se on održi, kao niti potrebe za posredovanjem treće strane, kažu na Pantovčaku.

Prema izvorima iz Ureda Predsjednika, susret je organiziran uz znanje i u koordinaciji s hrvatskom vladom koju će na sastanku predstavljati državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Davor Božinović. (hina/metro-portal)

24.03.2010. 09:08:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh