« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Pluča od čelika

Odustala od cigareta nakon 95 godina aktivnog pušenja

Svoju prvu cigaretu Britanka Winne Langley zapalila je 1914. početkom Prvog svjetskog rata.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (D. Mail)
Više o

pušenje

,

cigarete

,

starica

Od onda je često nalazila prijatelja, utjehu ili opuštanje u njima. Desetljeća su prolazila, a gđa Langley se deklarirala kao strastveni pušač. No sada, u dobi od 102 godine, odlučila je prekinuti s lošom navikom. Nakon 95 godina aktivnog pušenja zaključila je da joj cigarete više ne predstavljaju zadovoljstvo.

 Odala je i tajnu svoje dugovječnosti unatoč tome što je pušila skoro cijelo stoljeće. Tvrdi kako je izbjegla rak i ostale bolesti zato jer ne uvlači dim. ˝U tom vremenu svi su pušili, to je jednostavno bila nova moda˝, priznaje gđa Langley.

Od svojeg prvog dima 1914. pa do danas pušila je u prosjeku 5 cigareta dnevno, što zapravo nije puno, ali kad se zbroji ukupna količina dobijemo zapanjujuću brojku od 170.000 cigareta.

Priznaje kako su joj cigarete pomogle da izdrži i veliku gospodarsku krizu 1930.-tih te Drugi svjetski rat. ˝Njemačke bombe padale su blizu moje kuće. Nisam znala hoću li biti živa idući dan, stoga mi je trebalo malo opuštanja.˝

Gđa Langley nadživjela je svog muža Roberta koji je umro 1968., te svog sina koji je umro 2004. u dobi od 72 godine. ˝Posljednjih godina smanjila sam pušenje, te bi zapalila svakih par dana nakon večere. Ali smetaju me sve te silne zabrane i povećanje cijena cigareta. Ljudima bi trebalo dopustiti da puše gdje žele, tako je nekad bilo˝, prisjeća se simpatična starica.

Njezin 53-godišnji unuk Clive dodaje: ˝Liječnici su joj rekli kako sad baš i nema smisla da prestaje s pušenjem.  Ako je uspjela doživjeti 102 godine, a nije dobila rak, vjerojatno ga nikad neće ni dobiti.˝

12.09.2009. 13:33:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh