« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci

Odustaje se od biogoriva

Umjesto u biogoriva, vlade bi svoj novac trebale ulagati u projekte štednje.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

OECD

,

biodizel

,

štednja energije

,

žitarice

Javna podrška biogorivima je skupa i ne utječe u značajnoj mjeri na smanjenje emisija stakleničkih plinova, pa bi vlade bolje postupile kada bi, u svrhu borbe protiv promjene klime, pojačano promovirale manju potrošnju energije, izvijestio je OECD u srijedu. 

OECD i agencija Ujedinjenih Naroda za hranu FAO u zajedničkom su izvješću krajem svibnja priopćile da će se globalna proizvodnja biogoriva u sljedećem desetljeću više nego udvostručiti, što će pridonijeti uzletu cijena poljoprivrednih proizvoda.

"Kada je posrijedi ušteda fosilnih goriva, usredotočenost se mora sa alternativnih goriva preusmjeriti na smanjenu potrošnju energenata"OECD

OECD je mudro zaokrenuo ploču i popustio pritiscima OPEC-a koji je u pitanje doveo obećana ulaganja u proizvodne pogone za crpnju i preradu nafte zbog reklamiranja alternativnih izvora energije. Ucjena je uspjela jer cijena nafte ne jenjava, a nastavi li se ovako budućnost nam nije blistava. Svaki negativni glas koji se čuje iz OPEC-a podiže cijenu barela za nekoliko dolara.

OPEC je u izvješću o prognozama zaliha i potražnje nafte procijenio da bi uz sav napor, do 2012., potražnja trebala biti znatnije iznad mogućnosti proizvodnje. U to izvješće kojim nam se crno piše, gospodarstvenici nisu uračunali mogućnost povećane proizvodnje zemalja članica OPEC-a, no sada se ponovno trude zadobiti povjerenje i privolu za veću proizvodnju nafte.

Štednja umjesto alternativnih izvora 

Ovaj potez opravdavaju strahom od nestašice hrane te predlažu korištenje druge generacije biogoriva za koje neće biti potrebne prehrambene sirovine. Žitarice, uljana repica i šećer prema najnovijem izvješću glavni su krivac trenutnog poskupljenja hrane.

OECD tvrdi kao vlade postaju svjesne kako biogorivo nije toliko zeleno jer njegovom preradom bude potrošeno znatno više energije. Iako brazilski etanol koji se proizvodi iz šećerne trske smanjuje emisije stakleničkih plinova za oko 80 posto, od biogoriva koja se proizvode iz drugih kultura u Sjedinjenim Državama, EU ili Kanadi mnogo je manje koristi po okoliš, izvijestio je OECD.

 Tako biodizel koji se proizvodi iz biljnog ulja smanjuje emisije stakleničkih plinova za između 40 i 55 posto a etanol koji se dobiva iz kukuruza, a koji se uglavnom proizvodi u SAD-u, smanjuje emisije CO2 manje od 30 posto.

Iz OECD-a se naglašava da će podrška mjerama među kojima su porezni poticaji, ciljani udjeli biogoriva u kombinacijama s fosilnim gorivima i trgovinska ograničenja radi zaštite domaće proizvodnje u glavnim zemljama proizvođačima kao što su EU, Sjedinjene Države i Kanada, u 2015. dosegnuti godišnju vrijednost od 25 milijardi dolara, pri čemu će emisija CO2 iz transporta biti smanjena za samo jedan posto. (METRO)

SAD i Brazil najveći su proizvođači etanolas odgovarajućim udjelom u svjetskoj proizvodnji u 2007. od 48 odnosno 31 posto, dok je EU u istoj godini proizvela oko 60 posto ukupno proizvedenog biodizela.

16.07.2008. 14:47:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh