« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
Savjeti

Održavanje doma - kako sve stići na vrijeme

Imajte svakako na umu da će vam biti potrebno određeno vrijeme da u potpunosti usvojite nove navike

Što treba za čistu kuću?
Što treba za čistu kuću? (Pexels)
Više o

spremanje kuće

,

urednost

Kao i u svakom drugom poslu tako i u vođenju kućanstva, najvažnije je znati dobro rasporediti vrijeme. Jeste li ikada pokušali napraviti plan čišćenja i pospremanja ili se obično najprije uhvatite one prostorije koja najviše treba intervenciju krpom ili usisisvačem?

Možda je ovo trenutak u kojem biste mogli isprobati pokoji novi trik. Imajte svakako na umu da će vam biti potrebno određeno vrijeme da u potpunosti usvojite nove navike (obično je potrebno oko 21 dan kako bi neka radnja prešla u naviku), no njezinu uspješnost pokazat će njezini rezultati.

1. Držite stvari u košarama i kutijama. Držite manje košare ili kutije unutar ladica i ormara kako biste spremili, na primjer, čarape u spavaćoj sobi ili žlice i vilice u kuhinji. Ako su predmeti unaprijed odvojeni, trebat će vam manje vremena kako biste ih pronašli, a i pojedinačne pretince uvijekje lakše održavati (pogotovo ako imate malu djecu čije se stvari uvijek nekako izmiješaju).

2. Označite stvari naljepnicama. Zalijepite naljepnice s imenima na iznad spomenute kutije sa stvarima kako bi svaka osoba znala gdje može naći svoje predmete. Trik s naljepnicama možete iskoristiti u svakoj prostoriji u kojoj je potrebno nešto označiti.

3. Napravite popis obaveza. Zašto ne biste nabavili rokovnik? Možete ga ostaviti na mjestu vidljivom svakom članu kućanstva i u njega svaka osoba svoje kućanske obaveze može upisivati drugom bojom. Nikad više nećete zaboraviti na roditeljski sastanak ili sat pjevanja, a usto će svatko od ukućana moći pročitati da se ovaj tjedan rublje pere u četvrtak. Ovakav popis posebno je koristan uoči blagdana kada se obaveze posebno gomilaju, puno stvari treba kupiti, i puno mjesta obići.

4. Podijelite obaveze. Prošla su vremena kada je isključivo ženska osoba u kući bila odgovorna za čišćenje i spremanje. Naučite članove kućanstva da i oni imaju obaveze koje moraju izvršavati. Najbolji način da uštedite vrijeme je da svaka osoba napravi svoj dio posla.

Piše: Andrea Holi
20.09.2017. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh