« Život
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
PAMPLONA

Održana prva utrka ovogodišnjeg San Fermina

U prvoj od osam utrka s bikovima sudjelovalo je šest bikova i oko dvije tisuće trkača, a prema prvim informacijama nema teže ozlijeđenih

(Getty Images)
Više o

Pamplona

,

San Fermin

,

utrka s bikovima

Španjolska Pamplona, odnosno festival San Fermin i ove je godine privukla mase željne adrenalina među kojima i oko 2 tisuće onih koji su bili dovoljno hrabri da riskiraju život. Premda nitko nije naboden na rogove, četiri su osobe završile u bolnici zbog ozljeda, udaraca i ogrebotina, ali kako je ovo tek prva od osam utrka svašta se još može dogoditi.

Niz 850 metara dugačku ulicu trkače je prema gradskoj areni gonilo šest bikova koji su većinu utrke ostali na okupu, što je dobro za trkače jer se zalutali bikovi lakše uplaše i napadaju ljude. Trkači su se, međutim, spoticali jedni preko drugih ili su ih srušili bikovi, ali nitko nije teže ozlijeđen. Utrka je trajala 2,5 minute, što je vrlo brzo.

Na svetkovinama posvećenim Svetom Firminu od 1924. godine je u utrkama gradskim ulicama poginulo 14 osoba no to očito samo pridonosi popularnosti festivala. Ljudi iz cijeloga svijeta dolaze na proslavu Svetog Firmina kako bi iskušali vlastitu hrabrost i uživali u danonoćnim uličnim proslavama.

"Bilo je nevjerojatno. Vidio sam bika kako pada ispred mene. To je nezaboravno iskustvo", rekao je Meksikanac Victor Gaona.

"Bojao sam se za život. Bilo je napeto. Kad sam vidio druge da trče, potrčao sam i ja. Bilo je ludo. Zapravo, puno je lakše tulumariti nego juriti pred bikovima", rekao je 23-godišnji trkač Mark Kowalski iz Edmontona u Kanadi pojasnivši kako je samo 'slijedio instinkt'.

Izvor: Hina

07.07.2009. 15:01:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh