« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
17. FESTIVAL GLUMCA

Održana kulturna večer u spomen na Vanju Dracha

"Vanja Drach bio je neobično drag prijatelj i čovjek. Uvijek mi je vraćao vjeru u kazalište", kazao je jedan od velikana hrvatskoga glumišta Špiro Guberina

Vanja Drach Festival glumca
Vanja Drach Festival glumca (CROPIX)
Više o

Vukovar

,

Županja

,

Vinkovci

,

Špiro Guberina

,

Vanja Drach

,

gume

,

Kronike iz Narnije

,

Putovanje broda Zorogaza

U sklopu 17. festivala glumca, koji se od 14. do 24. svibnja održava u Vukovaru, Vinkovcima, Županji, Iloku i Otoku, u Hrvatskom domu održana je kulturna večer u spomen na prošle godine preminulog velikana hrvatskog glumišta i jednog od osnivača Festivala glumca, Vanju Dracha.

U nazočnosti brojnih glumaca među kojima se nalazila i supruga Vanje Dracha, Tea Drach, prikazan je razgovor s pokojnim glumcem koji je za emisiju "Pressica" Vinkovačke televizije, 2007. godine vodila tadašnja novinarka te televizije Biljana Pavlović.

Uoči prikazivanja snimke razgovora, Antun Tudić pročitao je pjesmu "Dani u loži" koji je za Vanju Dracha napisao pjesnik Enes Kišević, a Zvonko Novosel oproštajni govor Relje Bašića s komemorativnog skupa, održanom u zagrebačkom HNK u povodu Drachove smrti. O suradnji s Vanjom Drachom govorio je i Špiro Guberina prisjetivši se pritom brojnih predstava u kojima je glumio s preminulim glumačkim velikanom.

"Vanja Drach bio je neobično drag prijatelj i čovjek. Uvijek mi je vraćao vjeru u kazalište. Ponikao je u ovom kraju, koji je dao toliko velikih glumaca", kazao je Špiro Guberina. Prije prisjećanja na Vanju Dracha, održana je tradicionalna književno-glumačka večer "Glumci pjesnici" na kojoj su svoje stihove i literalne uratke čitali Duško Zubalj, Andrija Tunjić, Antun Tudić, Luka Barešić, Lena Paliteo, Lili Dimova i Mirjana Sačev Bobanac.

Stihove Tome Durbešića, Damira Mejovšeka, Dragana Milivojevića, Draška Gruborovića, Nikolaja Popovića, Enesa Kiševića i Vjenceslava Kapurala govorio je Zvonko Novosel. Na 17. festivalu glumca bit će izvedene 22 predstave hrvatskih kazališta, kazališnih udruga i glumaca pojedinaca koje je za taj festival odabrao ovogodišnji izbornik, Ivo Gregurević. Festival će završit dodjelom nagrada. (hina/metro-portal)

19.05.2010. 00:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh