« Kultura
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
PERFORMANS

Dalibor Martinis u MSU

Umjetnik će večeras u 20h održati predavanje "Data Recovery", a u 21h na krovu muzeja izvest će performans "Radovi na visini"

dalibor martinis
dalibor martinis (Facebook)
Više o

zagreb-info

,

MSU

,

Dalibor Martinis

,

performans

Dalibor Martinis, jedan od umjetnika s međunarodne izložbe Par lijevih cipela, usred svoje instalacije U PACT, govorit će o radovima koje je, pod zajedničkim nazivom Data Recovery, realizirao od 1974. do danas.

Autor taj pojam iz informatike primijenjuje u svome djelu na sljedeći način: „Data recovery je postupak djelomičnog povrata izgubljenih podataka iz memorije, ali bez konteksta, koji im je prije tog gubitka davao pozitivni, informacijski, društveni ili drugi smisao.

Povijest je neprekinuti niz konfabulacija, spontana proizvodnja lažnih uspomena. Umjesto opisa koji sadržaj smješta u povijesno vrijeme i prostor želimo proizvesti pojavu bez konteksta koja se u cijelosti podudara sa stvarnim zbivanjem."

U 21 sat održat će završni performans "Radovi na visini" kada će s krova MSUa, ozvučen i sigurnosno vezan, pročitati prvi put svoj originalni programski tekst iz 1980, u kojem je postavio sve parametre projekta Umjetnik pri radu, a koji predstavlja svojevrstan manifest tog iznimno vitalnog hrvatskog umjetnika.

Razvoj događaja i takozvane povijesne okolnosti dodijelile su projektu rekonstrukcije i resemantizacije neonskog objekta Umjetnik pri radu novo mjesto. Umjesto 1980. realiziran je 2009. godine, umjesto na krovu zgrade natadašnjem Trgu Republike, našao se na krovu novog Muzeja suvremene umjetnosti.

U gotovo 50 godina postojanja neonski je slikar, inače djelo poznatog dizajnera Milana Vulpea, nekoliko puta bio rekonstruiran i redizajniran, a pola tog vremena bio je djelimično ili potpuno u kvaru, pa se nameće pitanje koji trenutak u njegovu životu hoćemo i možemo povratiti iz zaborava.

O autoru:

Dalibor Martinis, rođen 1947., hrvatski je umjetnik. Diplomirao je 1971. na Akademiji likovnih umjetnosti. Izlaže od 1969.godine. Od 1973. djeluje samostalno kao videoautor, a kasnije i kao koautor sa Sanjom Iveković. Održao je brojne samostalne izložbe, performanse i performanse i projekcije i sudjelovao na mnogim međunarodnim izložbama.

Osvojio više međunarodnih nagrada (Tokyo Video festival 1984., Locarno 1984., Alpe/Adria Film Festival Trst 1996.). Dobitnik je Vjesnikove nagrade "Josip Račić" za 1995. i "Nagrade grada Zagreba" 1998.

Njegovi radovi nalaze se u zbirkama MSU-a, The Museum of Modern Art/New York, Stedelijk Museum/Amsterdam, ZKM/Karlsruhe, New York Public Library, Kontakt/Erste Bank, Beč i dr. Predavao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i Ontario College of Art u Torontu, a realizirao je više tv emisija na HRTu. Trenutno predaje na Akademiji primjenjene umjetnosti u Rijeci.

 


20.05.2010. 12:28:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh