« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
ZA STRADALU DJECU

Održan tradicionalni susret "Mali križ velika žrtva"

Tek se radi na registru djece poginule u ratu, a prema zadnjim podacima ima ih oko četiri stotine

Mali križ velika žrtva Domovinski rat
Mali križ velika žrtva Domovinski rat (Danijel Soldo / CROPIX)
Više o

djeca

,

Domovinski rat

,

civili

,

kavalirski španjel kralja Charlesa

,

slike štenaca

,

mali psići

Stotinjak roditelja djece koja su stradala u Domovinskom ratu iz cijele Hrvatske okupili su se u Slavonskome Brodu na tradicionalnim susretima "Mali križ velika žrtva"Osmi puta za redom organizirala ih je Zajednica udruga civilnih stradalnika rata kako bi se odala počast nevino stradalim dječjim žrtvama.

Predsjednica Zajednice Julijana Rosandić i ovoga je puta ustvrdila kako su civilni stradalnici žrtve drugog reda. "Tražimo od institucija da žrtva bude žrtva, a stradalnik stradalnik. Kada govorimo o naknadama mora jednako vrijediti jedna život djeteta od sedam godina i jedan život branitelja. Kada govorimo o osobnim invalidninama jedna ruka ili noga braniteljska i civilna u participaciji trebaju biti iste", rekla je Rosandić.

Ministar znanosti obrazovanja i sporta Radovan Fuchs rekao je kako se prema informacijama kojima raspolaže intenzivno radi na rješavanju toga problema. "Uvjeren sam kako će se i taj problem riješiti. Naravno da je Vladi apsolutno u interesu da se svima koji na to imaju pravo to i osigura", rekao je Fuchs.

Dodao je i kako se radi na registru djece poginule u ratu a prema zadnjim podacima ima ih četiri stotine. U spomen na njih i sve poginule podno Središnjeg križa na gradskom groblju položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Lampioni su zapaljeni i kod spomenika "Djevojčica" u brodskom Naselju Plavo polje u znak sjećanja na 28 dječaka i djevojčica koji su poginula u Brodu.(hina/metro-portal)

29.05.2010. 17:33:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh