« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
KATALINKA

Održan splitski performans protiv klimatskih promjena

Trinaest metara velik natpis "Stop klimatskim promjenama" izvješen je s dimnjaka kako bi upozorio na lokalne probleme energetike

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vladimir Dugandžić/Cropix)
Više o

Split

,

Zelena lista

,

Zeleni Dalmacije

,

Cro meteo

,

Stop klimatskim promjenama

,

Lovro Rumora

Predstavnici udruga "Cro meteo" i "Zeleni Dalmacije" te stranke Zelene liste danas su o svjetionik Pomorac na Katalinića brigu u Splitu objesili 13-metarski natpis "Stop klimatskim promjenama" kojim su, kako su rekli, cijeloj Hrvatskoj te državnicima na sastanku na vrhu o klimi u Kopenhagenu poslali poruku da se angažiraju na sprječavanju klimatskih promjena.

Iako spada u red država s malom emisijom CO2, hrvatski staklenički plinovi jednako pridonose otapanju leda na polovima, uraganima u Americi, sušama u Africi i poplavama u Kini, navodi se u proglasu organizatora današnje akcije u Splitu "Stop klimatskim promjenama".

Predstavnik Zelene liste Lovro Rumora u ime organizatora akcije izrazio je nezadovoljstvo dosadašnjim rezultatima sastanka na vrhu o klimi koji se održava u Kopenhagenu.

"Kopenhaški summit je za sada polufarsa, na njemu se dogovaraju velike sile kako će bolje proći u ovom trenutku - kupujući od malih i nerazvijenih zemalja njihove kvote i stavljajući ih u razvojno ropstvo", istaknuo je Rumora, dodajući kako je to nemoralan i neetičan potez te da razvijene zemlje trebaju izravno smanjiti emisiju CO2 na svojem teritoriju.

Sudionici današnje akcije "Stop klimatskim promjenama" upozorili su da je Splitsko-dalmatinska županija na posljednjemu mjestu u Hrvatskoj po postavljenim obnovljivim izvorima sunca i vjetra.

U proglasu su posebice istaknuti splitska tvrtka "Cemex" kao najveći proizvođač CO2 i splitsko odlagalište Karepovac, za koji je upozoreno da proizvodi metan - najopasniji staklenički plin. Također je upozoreno da Dalmacija nema nijednu kompostarnu, to jest sortirnicu za razgradnju biološkog otpada. (hina/metro-portal)

11.12.2009. 15:45:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh