« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
1932. - 2010.

Održan posljednji ispraćaj glumca Ljubomira Kapora

Od poznatog dramskog i televizijskog glumca na zagrebačkom su se Krematoriju oprostili obitelj, prijatelji i brojni dramski umjetnici

(Ranko Šuvar/Cropix)
Više o

Gavella

,

Ljubomir Kapor

,

Darko Stazić

,

Božidar Violić

Članovi obitelji, rodbina, prijatelji, poštovatelji, djelatnici Gradskoga dramskog kazališta (GDK) "Gavella" i brojni dramski umjetnici nazočili su danas komemoraciji u spomen na Ljubomira Kapora dugogodišnjeg člana ''Gavelle''.

Nakon komemoracije na zagrebačkom Krematoriju održan je i posljednji ispraćaj od toga uglednog člana hrvatskoga glumišta.

Ravnatelj "Gavelle" Darko Stazić je u sjećanju na Kapora istaknuo kako je pripadao vrsti glumaca koji nisu bili svjesni svoje veličine, gradeći strpljivo i samozatajno od komadića života nov život, onaj na sceni satkan podjednako od riječi i tišine, od izgovorenog i neizgovorenog.

"Danas se opraštamo od jednog od najvećih hrvatskih glumaca, pripadnika naraštaja koja je formirala moderno hrvatsko kazalište i film, od čovjeka i umjetnika koji je pokazao kako skromnost može biti naličje darovitosti, kako iza svakog smijeha leži i neka mala tuga te kako kroz dobro kazalište i film istodobno proviruju i prolaznost i vječnost", naglasio je Stazić.

Dramski redatelj Božidar Violić je podsjetio da je Ljubomir Kapor bio spontan u običnom i glumačkom životu te da je znao glumom pokazati brojne preobrazbe. To je uspijevao zahvaljujući velikom glumačkom iskustvu, brojnosti tekstova koje je u tijeku duge glumačke karijere naučio. Pa i kad se upuštao u improvizacije, to je znao kontrolirati i zato je bio glumački razumljiv, ustvrdio je Violić .

U ime ministra Bože Biškupića i ministarstva kulture o Kaporu je govorio pomoćnik ministra Srećko Šestan, u ime Dramskog programa Hrvatske radiotelevizije Dubravko Jelačić Bužimski te dramska umjetnica članica "Gavelle" Vlasta Knezović i član Gradskog poglavarstva Duško Ljuština. Oni su zahvalili Kaporu za sve što je učinio za hrvatsko glumište.

Dramski i televizijski glumac Ljubomir Kapor (Korčula, 1932. g.) umro je u Zagrebu u subotu, 13. ožujka, nakon kratke i teške bolesti. (hina/metro-portal)

18.03.2010. 15:19:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh