« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
DA NE POVJERUJEŠ

Protiv petorice službenika Sabora pokrenut disciplinski postupak

Na teret zaposlenika sabora koji su se 'pobunili' jer rade u bivšem WC-u stavlja se "ponašanje suprotno etičkom kodeksu koje nanosi štetu ugledu službe"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Sabor

,

Josip Sesar

,

Siniša Kuhar

,

disiplinski postupak

,

Zoran Gajdarov

Tajnik Hrvatskog sabora Josip Sesar potvrdio je danas novinarima da je pred Službeničkim sudom pokrenut disciplinski postupak protiv petorice saborskih službenika koji su nedavno u medijima upozorili na neadekvatne prostore u kojima rade.

Sesar nije novinarima želio konkretno govoriti o razlozima prijave protiv službenika niti odgovoriti je li glavni razlog to što su se javno požalili na loše uvjete, rekavši tek da u Saboru svatko ima pravo govoriti.

Izrazio je, ipak, zadovoljstvo što je sud prihvatio njihovo procesuiranje, te istaknuo kako u opisu njihova posla i nije toliko bitno u kakvom prostoru rade.

Sesar, ipak, priznaje da prostor bivšeg saborskog zahoda "po kvaniteti" nije bio adekvatan za svakodnevno obavljanje posla, te poručuje kako su, nakon inspekcijskog nadzora, saborskim službenicima ipak poboljšani radni uvjeti.

Sindikat službenika i namještenika Hrvatske na svojim je internetskim stranicama objavio da je Sesar u ime Sabora pokrenuo disciplinski postupak protiv saborskih službenika pred Službeničkim sudom kojemu je predloženo da im izrekne uvjetne kazne prestanka državne službe.

U Sindikatu kažu da im se na teret stavlja "ponašanje suprotno etičkom kodeksu koje nanosi štetu ugledu službe" i teška povreda službe, odnosno da su se korištenjem službenih saborskih prostorija zbog javnog izražavanja nezadovoljstva prostorom u kojemu rade narušili ugled parlamenta.

"Ako Sesar misli da je prostorija u kojoj je nekada bio WC podobna za pet odraslih muškaraca da tamo rade, to o njemu sve govori", Siniša Kuhar

Tajnik tog sindikata Siniša Kuhar novinarima je ispred Sabora prozvao Sesara da prijavom protiv službenika, koji su javno upozorili na teške uvjete u kojima rade, pokušava u njih "utjerati strah", najavivši da će im sindikat pomoći.

Sabor je optužio da je prekršio nalog inspekcije zaštite na radu koja ga je prošloga mjeseca, nakon provedenog nadzora, obvezala da svojim službenicima osigura kvalitetnije radne prostore.

Jedan od tih službenika Zoran Gajdarov je tajnika Sabora Sesara optužio da nad njim i njegovim kolegama već pet godina provodi mobbing jer ih, unatoč upozorenjima, drži u "potpuno neadekvatnim prostorijama".

Potvrdio je da je inspekcija zaštite na radu 1. veljače bila u Saboru i naložila da se službenicima daju kvalitetnije prostorije.

"No, Sesar nam je onda dao neku prostoriju ispod stepenica, a ja sam mu rekao neka tamo dođe voditelj službe, a mi ćemo u njegovu prostoriju", kazao je Gajdarov.

Najavio je da će se za zaštitu svojih prava obratiti HHO-u i Amnesty Internationalu. (hina/metro-portal)

18.03.2010. 16:23:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh