« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
BORIS TADIĆ

Odnosi Srbije i Hrvatske najbolji u posljednjih 20 godina

Unatoč problemima koji preostaju za riješiti, Hrvatska i Srbija zadnjih 20 godina nisu bile u boljim odnosima nego što je to danas slučaj, rekao je predsjednik Srbije

Fotografija vijesti
Više o

Boris Tadić

,

Jadranka Kosor

,

Ivo Josipović

Na završetku summita šefova država jugoistočne Europe Boris Tadić izjavio je kako su odnosi između Srbije i Hrvatske najbolji u posljednjih 20 godina, unatoč problemima koje obje zemlje trebaju riješiti, piše Hina.

Te probleme treba rješavati racionalno a ne u atmosferi vrelih emocija, kazao je Tadić na tiskovnoj konferenciji povodom završetka summita te pozvao medije da doprinesu pozitivnoj atmosferi u kojoj će se ti problemi rješavati.

Dodao je kako ti odnosi nisu dovoljno dobri ali da vidi jedan pozitivan trend te da smatra da dvije zemlje imaju odličnu perspektivu ''i ne treba sada da se slomimo u razočaranju svi zajedno zbog toga što onda bljesnu varnice oko nekog određenog problema''.

Treba, kako je rekao, gledati središnji trend i promatrati taj proces kroz vrijeme koje je ispred nas. ''I na taj način mislim da možemo jednim korisnim optimizmom pridonijeti atmosferi u našim zemljama da se problemi rješavaju'', istaknuo je Tadić.

Summit šefova država, deveti po redu, koji je održan kod arheološkog nalazišta Viminacijum nadomak srbijanskog mjesta Kostolca, završen je usvajanjem zajedničke deklaracije u kojoj se izražava opredijeljenost za nastavak pomirenja u jugoistočnoj Europi i izgradnju mirne i prosperitetne europske budućnosti.

Na skupu je sudjelovao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je na marginama summita imao bilateralne susrete s Borisom Tadićem, članom predsjedništva Bosne i Hercegovine iz redova bošnjačkog naroda Bakirom Izetbegovićem te glavnom ravnateljicom UNESCO-a Irinom Bokovom.

Na završnoj tiskovnoj konferenciji, na kojoj su se medijima obratili Tadić, Izetbegović i Bokova, objavljeno je da će domaćin narednog summita biti Bosna i Hercegovina.

02.09.2011. 19:14:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh