« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PREVELIKI TROŠKOVI

Odgovornima za napad 11. rujna neće se suditi u New Yorku

Obamina administracija u petak je odustala od plana da sudionike urote za terorističke napade 11. rujna 2001., izvede pred sud u Manhattanu

(Wikipedia)
Više o

New York

,

teroristi

,

suđenje

,

napad

"Mislim da mogu priznati ono što je očigledno. Mi razmatramo druge opcije", rekao je za New York Times dužnosnik administracije.

Osumnjičenim teroristima trebalo se suditi samo nekoliko blokova dalje od mjesta srušenih tornjeva "Blizanaca" Svjetskog trgovinskog centra (WTC), no do zaokreta je došlo ovoga tjedna nakon što je newyorški gradonačelnik Michael Bloomberg odustao od ranije snažne potpore suđenju, rekavši da bi troškovi i uznemirenost u gradu bili preveliki.

Među Newyorčanima je mjesecima rastao otpor suđenju. Objavljivane su procjene da bi osiguranje područja oko suda u Donjem Manhattanu, s policijskim kontrolnim točkama, pretragama vozila, ophodnjama s psima i snajperistima na krovovima, moglo koštati stotine milijuna dolara ako suđenje potraje godinama.

Dužnosnik Obamine administracije je kazao da odluka o odustajanju od planova za suđenje u New Yorku ima široku potporu, ali da još nije objavljena.

Ministarstvo pravosuđa u Washingtonu je u studenom 2009. objavilo plan da se Khalidu Sheikh Mohammedu i četvorici njegovih suučesnika sudi na Manhattanu, a gradonačelnik Bloomberg je pozdravio taj plan, ne samo kao izvediv već i kao snažan simbol.

30.01.2010. 09:12:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh