« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Kućni ljubimac

Odgojite svog psa

Potražili smo odgovore na najčešća pitanja o psima koja će vam pomoći da bolje razumijete svog ljubimca i lakše ga odgojite

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

odgoj pasa

,

kućni ljubimci

Čovjekov najvjerniji prijatelj često je sklon neugodnim ispadima ponašanja u trenucima kada to najmanje želimo. Za promjenu određenih navika, nije dovoljno samo provoditi odgojne mjere, već razumjeti zašto su psi skloni određenom ponašanju.

Zašto pas ne sluša moje naredbe?
Psi koji su sigurni u sebe vole biti korak ispred svog gazde te samostalno istraživati okolinu. Odvedite ga na potpuno nepoznato mjesto i pokušavajte ga dozvati zviždaljkom. Obavezno ga nagradite nekom sitnicom ili maženjem kada vam se vrati.

Kako mogu prepoznati da moje štene mora obaviti nuždu?
Štene prvo počinje njuškati po stanu, a zatim se zavlači ispod namještaja. Potrebno ga je odmah odvesti na mjesto predviđeno za obavljanje nužde i nagraditi ga kada to učini. Nagrada će ga potaknuti da sljedeći put ponovo potraži isto mjesto za obavljanje nužde.

Zašto moj pas grize moje stvari?
Štenad grize sve oko sebe kako bi izgubilo mliječne zube. Stariji psi to čine zbog straha od rastanka ili nedostatka pažnje. Pokušajte se više baviti s njime, a kad ga ulovite da grize nešto što ne bi smio, dajte mu alternativu u obliku kosti za pse ili teniske loptice.

Zašto se pas želi igrati sa mnom?
Psi reagiraju bezvoljno na igru ako igranje nisu naučili u prvim tjednima ili ukoliko imaju prethodna, negativna iskustva s igranjem. Stoga je potrebno započeti s jednostavnim i kratkim oblicima igre igranjem nakon koje treba uslijediti mala nagrada.

Zašto me pas liže?
Lizanjem psi pokazuju da im nedostaje pažnje i nježnosti u odnosu s gazdom. Ako želite da vas prestane lizati, odmaknite se od njega bez usmenih opomena te izbjegavajte kontakt očima. Kada prestane s pokušajima lizanja vašeg lica, pohvalite ga i pokažite mu da ste ponosni na njega.

Zašto pas skače po meni?
Skakanjem izražava sreću što se ponovo s njim i želi da se njime bavite. Za prekid skakanja najučinkovitije su jasne i glasne naredbe poput "Ne!"i "Dosta!".

 

03.09.2009. 11:42:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh