« Svijet
objavljeno prije 14 godina
ZASTOJ

Odgođeni mirovni pregovori na podijeljenom Cipru

Predsjednik grčkog dijela Cipra Dimitris Christofias u zadnji je tren zatražio odgodu sastanka s čelnikom ciparskih Turaka Dervisem Erogluom

Cipar pregovori
Cipar pregovori (Shutterstock)
Više o

Turska Grčka

,

pas po kineskom horoskopu

,

Pas godišnji horoskop

,

pas horoskop

Mirovni pregovori o podijeljenom mediteranskom otoku Cipru odgođeni su u četvrtak nakon što je izbio spor između grčkog i turskog čelnika oko osnove za pregovore koji se održavaju pod okriljem UN-a.

Predsjednik grčkog dijela Cipra Dimitris Christofias u zadnji je tren zatražio odgodu sastanka s čelnikom ciparskih Turaka Dervisem Erogluom, rekavši da se s Erogluom nije dogovorio oko podloge za pregovore.

"Mislio sam da bi današnji sastanak mogao dovesti do zastoja i moguće krize, pa sam procijenio da je bolje da to izbjegnemo", rekao je Christofias.

Umjesto pravog sastanka, Christofias i Eroglu su se u razgovoru zadržali samo 15 minuta. Zasad nije poznato kada će dvojica čelnika održati drugi krug izravnih pregovora.

Cipar je podijeljen od 1974. kada je Turska zauzela sjeverni dio otoka, kao odgovor na državni udar koji je potaknula Grčka. Mirovni pregovori nastavljeni su 26. svibnja nakon dvomjesečne stanke zbog izbora čelnika ciparskih Turaka.

Eroglu, koji se zauzima za neovisnost turskog dijela otoka, pobijedio je na predsjedničkim izborima u travnju Mehmeta Talata. Eroglu je nedavno rekao da nije dužan držati se UN-ove preporuke da se pregovori nastave na temelju UN-ovih parametara i rezolucija Vijeća sigurnosti.

Turska i dalje drži 45.000 vojnika na otoku, a UN-ove snage od 850 vojnika patroliraju tzv. Zelenom linijom, tampon zonom koja razdvaja međunarodno priznati grčki dio otoka na jugu od turskog dijela na sjeveru koji priznaje samo Turska.

Unatoč napretku oko pitanja vlade i podjele vlasti, grčka i turska strana mjesecima se nisu uspjeli dogovoriti oko težih pitanja, poput imovine, sigurnosti i teritorijalne podjele. Ciparski Grci ustraju na jednoj državi s dva upravna područja. Bilo kakav dogovor dvojice čelnika morat će proći na referendumu na objema stranama. (hina/metro-portal)

03.06.2010. 17:48:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh