« Svijet
objavljeno prije 14 godina
ČEKA SE ODLUKA

Tko će biti kandidati za njemačkog predsjednika?

Visoki njemački dužnosnici još se nisu dogovorili koga će kandidirati za predsjednika nakon ovotjedne iznenadne ostavke Horsta Koehlera

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Njemačka

,

predsjednik

,

kandidati

Izvori u Berlinu navode, kako javlja agencija dpa, da je sve manja vjerojatnost da će biti nominirana popularna ministrica rada Ursula von der Leyen (51), te da se kao kandidat sve više spominje regionalni čelnik Christian Wulff (50), premijer Donje Saske.

Očekuje se da će Kršćanski demokrati kancelarke Angele Merkel i Slobodni demokrati Westerwellea imati većinu u tzv. Saveznom skupu koji mora imenovati novog predsjednika do kraja ovoga mjeseca.

"Naši se razgovori nastavljaju na konstruktivan način", rekao je ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle.

Koehler je podnio ostavku na dužnost predsjednika u ponedjeljak. Rekao je da ostavku podnosi zbog kritika koje su u zemlji izazvale njegove izjave o misiji njemačke vojske u Afganistanu.

U Njemačkoj se u proteklih nekoliko tjedana razvila žučna javna rasprava o ustavnosti i opravdanosti misije njemačke vojske u Afganistanu, a predsjedniku Koehleru upućene su oštre kritike pošto je inozemne misije njemačkih vojnika dijelom opravdao i čuvanjem njemačkih gospodarskih interesa. (hina/metro-portal)

03.06.2010. 16:25:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh