« Ekosfera
objavljeno prije 24 dana i 8 sati
SAVJETI

Odabir biljnih proizvoda i jela čuva bioraznolikost

Prijatelji životinja pozivaju sve da se zauzmemo za opstanak vrsta kojima prijeti izumiranje

Međunarodni dan biološke raznolikosti
Međunarodni dan biološke raznolikosti (Prijatelji životinja)
Više o

Prijatelji životinja

,

Međunarodni dan biološke raznolikosti

Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se svake godine 22. svibnja, a ove godine tema je „Budi dio plana". Tim povodom Prijatelji životinja pozivaju sve da se zauzmu za opstanak životinjskih vrsta kojima prijeti izumiranje i postanu dio plana, odnosno rješenja. Kako navode, najbolji način da svatko od nas doprinese očuvanju biološke raznolikosti je biranje biljnih namirnica u svojoj prehrani. 

Prema izvješću organizacije World Wildlife Fund (WWF) iz 2022. godine, populacije sisavaca, ptica, riba, gmazova i vodozemaca opale su u prosjeku za 69 % od 1970. godine. Ovaj pad uglavnom je uzrokovan gubitkom staništa, pretjeranim iskorištavanjem resursa i klimatskim promjenama​, a sve navedeno povezano je s uzgojem životinja radi ljudske prehrane.

Odabir veganske hrane može značajno pridonijeti očuvanju biološke raznolikosti na nekoliko načina. Naime, proizvodnja mesa zahtijeva mnogo više zemljišta u usporedbi s proizvodnjom biljnih namirnica. Uzgoj hrane za životinje zauzima velike površine, odnosno prirodna staništa raznih biljnih i životinjskih vrsta. Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Communications sugerira da bi globalni prijelaz na vegansku prehranu mogao spasiti do osam milijuna četvornih kilometara obradive površine do 2050. godine, što je više nego površina cijele Australije!

Također, uzgoj životinja zbog mesa, mlijeka i jaja proizvodi velike količine otpada uključujući metan, nitrat i fosfat, koji zagađuju tlo i vodene ekosustave. Stočarstvo utječe više na klimatske promjene nego sav svjetski promet. Sve navedeno velika je ugroza za brojne vodene i kopnene vrste. Smanjenjem potrošnje životinjskih proizvoda smanjuje se i rasipno korištenje vode, što pomaže očuvanju vodnih ekosustava i vrsta koje ovise o njima.

„Dok se suočavamo s krizom klimatskih promjena, gubitka prirode i biološke raznolikosti te onečišćenja, potrebna je suradnja svih strana društva kako bi se obnovio sklad s prirodom i potaknuo prijelaz na održive društveno-ekonomske sustave. Ono što svi kao pojedinci možemo učiniti da bismo dospjeli do tog cilja jest smanjiti potrošnju mlijeka, mesa i jaja. Nevjerojatno je da jednostavnim izborom onoga što ćemo jesti možemo znatno utjecati na spas od izumiranja stanovnika našeg prekrasnog planeta", izjavili su Prijatelji životinja.

Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti Prijatelji životinja apeliraju na sve da budu dio plana spašavanja raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta na Zemlji, a ujedno pozivaju i na 13. VegeSajam, koji će se, uz obilje veganskih proizvoda i jela, održati 8. lipnja 2024. na zagrebačkom Europskom trgu. VegeSajam je i najava ZeGeVege festivala održivog življenja, koji će započeti 6. rujna 2024. Napominju da sudbina drugih vrsta, pa tako i naše, ovisi o svakom od nas.

Na www.prijatelji-zivotinja.hr nalaze se mnoge informacija o utjecaju naše prehrane na okoliš i životinje u njemu, kao i svima dostupne smjernice rješenja problema. 

22.05.2024. 15:51:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh