« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
BEZ ŽURBE

Odaberite prave boje za interijer vašega doma

Saznajte na koje sve stvari trebate obratiti pozornost prije nego započnete s bojanjem prostorija u kući ili stanu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

namještaj

,

interijer

,

boje

,

prostorije

,

pod

,

strop

Unatoč tome što vjerojatno većina ljudi vjeruje, misli i radi, biranje boje zidova, kao i njeno nanošenje prije odabira svih ostalih elemenata u interijeru nikad nije dobro rješenje. Boje zidova se uvijek biraju nakon odabira namještaja, podnih obloga, tekstilnih elemenata i rasvjete. Tek kad su ti elementi definitivno određeni dolazi trenutak odluke o bojama zidova.

Kod samog odabira, ukoliko do njega ne dolazi pod budnim okom dizajnera interijera, pobrinite se da sa sobom nosite uzorke elemenata koji su predviđeni za određenu prostoriju. Nije isto imate li u njoj imate jasenov pod ili pak wengee varijantu, je li vam namještaj izrađen od parene bukve ili je pak u jednostavnoj, bijeloj varijanti, jesu li zastori klasični sa volanima ili se radi o nekoj modernijoj varijanti. Naravno da će boja zidova morati pomiriti sve ostale elemente i pokušati ih objediniti u cjelinu, no nemojte se zavaravati i misliti da će ona prekriti sve možebitne nedostatke ili krive odluke od ranije. Naprotiv, povećanjem šarenila već ionako šarenog interijera dobit ćete upravo suprotan i još gori efekt.

Isto tako, nije ni najbolje rješenje da zidove izvodite u identičnoj nijansi u kojoj je većina vaših elemenata. U tome slučaju najviše će vam odgovarati baš suprotna, kontrastna boja. To je ona boja koja se nalazi nasuprot dotične u krugu boja (spektru boja).Time će te izbjeći monokromatski efekt u prostoriji i dobiti življi i dobro usklađen ambijent.

Ono što je potrebno naglasiti  jest da je boja subjektivni doživljaj. Također, ona se ne ponaša jednako, odnosno ne izgleda isto pod dnevnim svijetlom ili umjetnom rasvjetom, ni kad je mokra i kad se osuši. Stoga pokušajte obojiti jedan manji dio zida u željenu boju i ostavite to tako na dan dva, prvo da se osuši, a zatim da je možete vidjeti u svim situacijama. Tek tada možete sa sigurnošću reći je li to boja za vas.

Što pak se tiče stropova, njih bojite u svjetlije nijanse od zidova. Tako obojani stvorit će efekt da su viši nego što u stvarnosti  jesu. Suprotno tome, ukoliko imate zaista visoke stropove, možete ih obojiti u tamne nijanse, međutim takve izvedbe trpe samo posebni prostori i s time morate biti iznimno pažljivi.

Primjećujete da ima vrlo mnogo faktora pri biranju boja za vaš interijer i baš zato je vrlo teško dati neki konkretan savjet jer je svaki interijer drugačiji i entitet za sebe. Stvari vrlo lako mogu poći po zlu i stoga pokušajte što više pojednostaviti stvar. Ukoliko ste u mogućnosti, definitivno se konzultirajte sa nekim stručnijim na tom području.

Izvor: Savjeti-hr.com

05.04.2010. 20:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh