« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
pohvala poslodavcima

Od početka godine do danas zaposleno 966 osoba s invaliditetom

Otežanom zapošljavanju najviše doprinose neadekvatna obrazovna struktura, nedostatno radno iskustvo i dugotrajna nezaposlenost

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Robert Belošević/CROPIX)
Više o

invalidi

,

HZZ

,

Zavod za zapošljavanje

,

osobe s invaliditetom

,

posao invalidi

Iz evidencije Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) lani je zaposleno 1.267 osoba s invaliditetom, te do 30. studenoga ove godine još 966 takvih osoba, priopćio je danas HZZ u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Ukupno 369 poslodavaca je do kraja studenog podnijelo zahtjev za traženim radnicima uz kojem su naveli mogućnost zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Posljednjih godina u Hrvatskoj se povećavaju napori za unapređenje procesa zapošljavanja i rada osoba s invaliditetom, uz primjenu različitih mehanizama poput poticajnih mjera, kvotnog zapošljavanja, podizanja razine svijesti javnosti i poslodavaca te raznih oblika profesionalne rehabilitacije osoba s invaliditetom.

U svim područnim službama HZZ-a rade savjetnici za posredovanje pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, dok u Središnjoj službi Zavoda od 2003. godine djeluje Odsjek za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Osim nedovoljne informiranosti i senzibiliziranosti društva, otežanom zapošljavanju osoba s invaliditetom najviše doprinose neadekvatna obrazovna struktura, nedostatno radno iskustvo i dugotrajna nezaposlenost.

HZZ nastoji intenzivno surađivati sa svim relevantnim institucijama na tom području, a posebno s Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, kao i brojnim udrugama osoba s invaliditetom, kako bi što uspješnije radili na promicanju jednakih mogućnosti i zapošljavanja osoba s invaliditetom, kaže se u priopćenju. (hina/metro-portal)


03.12.2009. 15:35:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh