« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
'OIB ŠTEDNJA'

Od jeseni nema više besplatnih udžbenika za sve

Ministar Fuchs izjavio je kako se radi o primjeni OIB-a, a spomenuo je i osiguranje besplatnog studija za sve uspješne studente

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandro Lendler/CROPIX)
Više o

OIB

,

besplatne bilježnice

,

Ministarstvo obrazovanja

,

Radovan Fuchs

,

Zakon o udžbenicima

Prema pisanju Jutarnjeg lista, kojemu je informaciju potvrdio ministar Radovan Fuchs, Vlada Jadranke Kosor sigurno će se odlučiti za ukidanje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih i srednjih škola. Odlukom se nadaju uštedjeti oko 700 milijuna kuna godišnje, koliko udžbenici koštaju prema cjeniku nakladnika.

"Budući da je u javnosti do sada bilo dosta rasprava o tome trebaju li djeca bogatijih roditelja dobivati besplatne udžbenike, a s obzirom na stanje u proračunu, vjerojatno će se ići za tim da se dio novca koji je za udžbenike osiguran u proračunu iskoristi za kupnju udžbenika socijalno ugroženim kategorijama učenika, onima koji ih zaista ne mogu kupiti", rekao je Fuchs za Jutarnji koji javlja i kako će, uvede li se model kakav je vrijedio 2006., pravo na besplatne udžebnike zadržati samo djeca poginulih branitelja i branitelja invalida, te djeca primatelji socijalne pomoći.

Ministar Fuchs je pojasnio kako Vladina ideja nije ukidanje besplatnih udžbenika, nego se radi o primjeni OIB-a, na što Ministarstvo obvezuje i novi Zakon o udžbenicima. Kako će se odrediti granica među roditeljima, odnosno ona između 'bogate' i 'siromašne' djece, ministar nije znao reći.

Prema nakladničkim cijenama iz svibnja, udžbenici će građane stajati oko 700 milijuna kuna. Trenutačno je u proračunu za udžbenike osigurano 290 milijuna kuna. Iz Vlade su objasnili da se trenutno vode rasprave o tome da se i dio od tih 290 milijuna kuna rasporedi u neke druge stavke, a u proračunu ostavi samo novac potreban za kupnju udžbenika djeci branitelja i djeci primateljima socijalne pomoći kojih je oko 22.000. Prema aktualnim cijenama, komplet udžbenika stoji između 600 i 1.750 kuna, no jamstava da cijene neće rasti nema, a kako je u zadnje vrijeme 'popularno' izjaviti 'recesija je', roditelji vjerojatno nemaju razloga za optimizam.

Slobodna Dalmacija javlja kako će jedan od prvih poteza novoga ministra Fuchsa biti spremnost da se udovolji studentskim zahtjevima za besplatnim obrazovanjem.

Fuchs je u svom prvom javnom nastupu na dužnosti ministra, na jučerašnjem predstavljanju publikacije 'Funkcionalna integracija sveučilišta?' na Pravnom fakultetu u Zagrebu predložio da se zakonom omogući besplatan studij za sve uspješne studente. Takva odluka bi, zbog procesa organizacije, na snazi mogla biti već od akademske godine 2010./2011.

"Uspješan student za mene je svaki onaj koji redovito daje godinu za godinom, ili po Bolonjskom procesu prvi ciklus završi u roku od tri godine, plus najviše jednu godinu", objasnio je ministar znaosti Fuchs, a za sredstva potrebna za finaciranje besplatnih studija rekao je kako bi se osigurala kroz restrukturiranja, primjerice, fondova.

09.07.2009. 14:25:58
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    nigo
    12.07.2009. 23:57
    ovo nije u redu.......aj da nam uskratite barem jedno od te 3 opcije ( knjige, prijevoz, dom) vi nam uskratite sve.....koji je to način......tako nećete popraviti državu.....neki će zbog ovih glupih odluka zbog nemogućnosti roditelja da ih financiraju, morati prekinuti školovanje......zar vam je to bio cilj.....svaka vam čast uspjeli ste!!!!!!!!!!
  2. avatar
    dancica
    28.07.2009. 11:14
    ne razmišljaju oni da je sa sela teško ići u školu, ako vam se roditelji bave poljoprivredom. knjige, dom, prijevoz... itd. nisu svima starci dipl. ing. prof. itd. da jesu vi ne bi imali kaj jest. jer netko mora malo i oko gnjoja čeprkati kad još nisu izmislili piliće, svinje i paradajze na napuhavanje.

    Ma sram ih može biti. strategija razvoja - nula. ako na nečemu ne treba štedjeti onda je to obrazovanje. Pa to je jedini temelj svakog napretka. Naš je otišao u pi... ma...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh