« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
'OSOBNI RAZLOZI'

Sanaderu zastupnički mandat potvrđen i stavljen u mirovanje

Oporba je vladajuće optužila da zakon tumače 'po potrebi' no predsjednik Sabora je ustvrdio kako se radi o kruškama i jabukama

(Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

Sabor

,

MIP

,

Mandatno-imunitetno povjerenstvo

,

zastupnički mandat

Saborska većina danas je prihvatila prekjučerašnji prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) koje je dalo potporu zahtjevu bivšeg premijera Sanadera o prestanku mirovanja zastupničkog mandata, koji nije koristio zbog nespojivosti premijerske s dužnosti zastupnika. Istovremeno, na njegov osobni zahtjev, MIP je odlučio taj mandat ponovno staviti u mirovanje od 15. srpnja. Za takav prijedlog glasovao je 71 zastupnik, protiv ih je bilo 17, a suzdržan je bio samo HSS-ovac Josip Friščić.

Sanader je prije dva dana od MIP-a zatražio prestanak mirovanja koje je nastupilo odmah po njegovu stupanju na premijersku dužnost koja je po zakonu nespojiva sa zastupničkom. No, uz taj je zahtjev uputio i onaj da se mandat, čiji je nastavak zatražio, ponovno stavi u mirovanje i to, kao i u slučaju nedavne ostavke, zbog osobnih razloga, odnosno službeno - na osobni zahtjev.

SDP je bio protiv takvog tumačenja vladajućih ističući da zastupnik, bez obzira po kojoj osnovi zahtijeva mirovanje mandata, to može učiniti samo jednom u mandatu, te da je to pravo Sanader već jednom iskoristio. Vladajući su, pak, isticali da zakon razdvaja osnove po kojima se mandat stavlja u mirovanje, odnosno da po nespojivosti dužnosti mandat po sili zakona mora mirovati, a na osobni zahtjev sve ovisi o zastupniku.

Arsen Bauk je u ime SDP-a u današnjoj saborskoj raspravi HDZ-ovce prozvao da zakon tumače kako im odgovara, što je vidljivo iz slučajeva mandata HDZ-ovca Ivana Bagarića, kojemu je dopušten povratak u zastupničke klupe, te HNS-ovca Radimira Čačića, kojemu to nije dopušteno, unatoč tomu što se na obojicu primjenjivala ista zakonska odredba.

"Da se zakon tumačio u korist zastupnika, Čačić bi bio tu s nama. HDZ tumači zakon kako mu odgovara, a oporba samo onako kako nedvosmisleno piše. Za Čačića ste tumačili da se može vratiti u Sabor ako se netko iz njegove 3. izborne jedinice povuče, pa je očito da Sanader nema povjerenja ni u jednog zastupnika iz svoje 10. izborne jedinice već se ovako ziheraški ponaša. Ovo je posljednji čin farse nazvane 'ostavka Sanadera' za koju javnost do danas nije saznala prave i nedvosmislene razloge", zaključio je Bauk.

Na Baukovovo izlaganje reagirao je predsjednik Sabora Luka Bebić, prozvavši SDP da nepotrebno i neutemeljeno želi ispolitizirati banalni slučaj oko Sanaderova mandata. Bebić je, u sebi svojstvenom stilu, izjavio kako je "uspoređivanje Bagarića, Čačića i Sanadera govor o kruškama, jabukama i, recimo, mandarinama, jer jedno s drugim nema nikakve veze." Bebić je dodao kako mu je žao što se i ovaj slučaj "želi ispolitizirati na ovakav način", nakon čega je odigran i poslijednji, glasački čin, farse o kojoj je govorila oporba.

Izvor: Hina

09.07.2009. 13:43:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh