« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
STVARNO?

Od gripe se štitimo - zelenim čajem

Zaključeno je da učinak EGCg-a, jednog od flavonola (polifenola) prisutnih u zelenom čaju poznatih i pod nazivom katehini, ne ovisi o tipu virusa gripe

Mljac!
Mljac! (Arhiva)
Više o

gripa

,

zeleni čaj

Čaj je zdrav, naročito zeleni, no osim svih blagodati koje ima, izgleda da vas može obraniti od - gripe!

Istraživanjem koje su proveli Central Research Institute of ITO EN, Ltd. i Sveučilište u japanskoj Shizuoki otkriveno je da spoj epikatehin-3-galat (EGCg) prisutan u zelenom čaju štiti odrganizam od tri tipa gripe među kojima i H1N1.

Zaključeno je da učinak EGCg-a, jednog od flavonola (polifenola) prisutnih u zelenom čaju poznatih i pod nazivom katehini, ne ovisi o tipu virusa gripe što potvrđuje ranije naznake da taj snažan antioksidans može odigrati veliku ulogu u prevencijama zaraze gripom.

Virusi gripe vrlo su virulentni i podložni mutacijama zbog čega svake godine dolazi do široko rasprotranjenih zaraza.

Zadnja u nizu 'pandemija' stigla je u obliku tzv. svinjske gripe (H1N1) koja je do nedavno cijeli svijet držala na nogama, a zdravstvene službe su, po nalogu Svjetske zdravstvene organizacije, kao jedinu valjanu prevenciju preporučile cijepljenje.

Grgljanje zelenim čajem već se pokazalo uspješnim u sprečavanju zaražavanja sezonskim tipovima gripe, a novo japansko istraživanje definiralo je ulogu EGCg-a koji, među drugim katehinima prisutnim u zelenom čaju, ima najjače antivirusno djelovanje kojem je podložan i virus svinjske gripe.

Istraživači su EGCg pomiješali s otopinama triju tipova virusa gripe te su tom mješavinom tretirali zdrave stanice. Nakon određenog vremena inkubacije brojale su se zaražene stanice i određivala jačina preventivnog učinka katehina.

Rezultati su pokazali kako EGCg zarazu virusom gripe sprječava bolje od Amantadinea, lijeka koji se koristi u prevenciji i liječenju gripe, i to pri manjoj koncentraciji od lijeka. Naime, koncentracija EGCg-a u običnoj šalici zelenog čaja je između 5 i 7 tisuća mikromola po litri što, uzmu li se u obzir rezultati japanskog istraživanja, znači da samo nekoliko šalica zelenog čaja dnevno organizmu pruža oko pedeset posto veću šansu da se obrani od najmanje tri tipa gripe.

30.12.2020. 18:00:26
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    30.12.2020. 18:55
    da pomaže jako puno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh