« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
EU REGULATIVA

Od danas niže cijene roaminga

Domaći operateri neće moći guliti kožu s leđa strancima ni na mobilnom internetu

I slanje sličica MMS-om s godišnjeg je jeftinije
I slanje sličica MMS-om s godišnjeg je jeftinije (Shutterstock)
Više o

cijena roaminga

,

mobilni internet

,

podatkovni promet

S prvim danom srpnja i uoči početka sezone godišnjih odmora u Europskoj uniji na snagu su stupili novi propisi kojim se smanjuje cijene roaminga koje plaćaju korisnici mobilnih telefona kada ih koriste u inozemstvu.

Od 1. srpnja primjenjuje se uredba kojom se dodatno smanjuje cijena roaminga i prvi put uvode ograničenja cijena za roaming kod prijenosa podataka, to jest za korištenje interneta na mobitelima, tabletima i prijenosnim računalima.

Operateri će od 1. srpnja moći zaračunati najviše 70 centi po mb, od 1. srpnja 2013. 45 centi, a od 1. srpnja 2014. najviše 20 centi. Do danas nije bilo nikakvih ograničenja i operateri su dosad mogli sami određivati koliko će to naplaćivati.

Također se uvode nove gornje granice za glasovne pozive i SMS poruke. Od 1. srpnja, poziv s mobitela iz inozemstva s dosadašnjih 35 centi moći će koštati najviše 29 centi po minuti, a kod dolaznih poziva najviše 8 centi. Slanje poruka koštat će najviše 9 centi.

Po izračunima Europske komisije, novo sniženja cijena roaminga trebalo bi donijeti poslovnim ljudima koji putuju unutar EU-a godišnju uštedu od preko tisuću eura.

Prosječna obitelj koja ljetuje u drugoj zemlji članici mogla bi uštedjeti 200 eura godišnje.

Proširuje se i sustav upozorenja na prevelike račune kako bi se izbjegla neugodna iznenađenja po povratku s puta. Od 1. srpnja ove godine, operateri će slati poruke svojim korisnicima kada se približe mjesečnom utrošku od 50 eura i kada se nalaze u zemljama izvan EU-a.

Komisija je postavila cilj da se do 2015. izjednači cijena korištenja mobilnih telefona u inozemstvu i kod kuće.

Od 2014. uvodi se konkurencija na tržištu roaminga, što znači da će korisnici moći birati operatera koji nudi najniže cijene za usluge.

01.07.2012. 16:57:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh