« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina
JUPI?!

Od 1. srpnja osjetno niže cijene roaminga

Mobilni operateri već su počeli zanovijetati da će im se drastično smanjiti prihode u turističkoj sezoni

Zovi, samo zovi :)
Zovi, samo zovi :) (Arhiva)
Više o

ulazak u EU

,

roaming

,

cijena roaminga

Primjena te regulacije roaminga (gostovanja u drugim mobilnim mrežama), koja je u EU na snazi od 1. srpnja prošle godine i ujedno je treća u nizu regulacija od 2007. kojom Europska komisija nastoji ujednačiti cijene roaminga u zemljama EU-a, u Hrvatskoj je regulirana izmjenama Zakona o elektroničkim komunikacijama koji je prošlog tjedna upućen u saborsku proceduru.

Te izmjene vežu se uz ostalo i za primjenu Uredbe o roamingu u nacionalnom zakonodavstvu od dana pristupanja Hrvatske EU, prema čemu se cijena roaminga višestruko smanjuje u odnosu na sadašnje, s tim da prva faza tog snižavanja ide s 1. srpnja ove godine, a, ako se ništa ne promijeni u EU regulativi, druga faza išla bi s 1. srpnjem 2014.

Za sada, s 1. srpnja ove godine, prema izračunima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te nacionalnog regulatora Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM),cijene telefonskih odlaznih poziva u roamingu smanjit će se sa 6 do 11 kuna na 1,82 kune (sve su cijene bez PDV-a), a cijene dolaznih poziva sa 2,4 do 6,4 kune na 0,53 kune.

Znatno 'padaju' i cijene SMS poruka u roamingu, s 1,6 do 3,2 kune na oko 0,67 kuna, kao i prijenosa podataka s oko 50 kuna/1 MB (megabajt) na oko 3,4 kune/1MB.

Potvrđujući spremnost za primjenu te regulacije i smanjenje cijena, iz HT-a, Vipneta i Tele2 Hrvatska, kao i iz HAKOM-a, napominju da bi se to moglo negativno odraziti na prihode operatora u ovoj godini, ako govorni i podatkovni promet ostane nepromijenjen, a što bi se eventualno moglo ublažiti porastom podatkovnog prometa u roamingu, što je i trend zadnjih par godina.

Određena očekivanja pritom postoje i od turističke sezone i stranih turista iz EU-a, posebno u ljetnom dijelu sezone u kojem bi se ove godine, slijedom nove regulacije roaminga, mogao smanjiti trend porasta prodaje prepaid paketa telekoma u Hrvatskoj.

Time su do sada poslovni ljudi, turisti i drugi iz inozemstva prilikom boravka u Hrvatskoj izbjegavali skupe roaming pozive, po čemu Hrvatska nije bila izuzetak u Europi, ali se sa znatno nižim cijenama roaminga sličnim onima u zemljama EU-a, odakle u Hrvatsku dolazi i oko 90 posto ukupnog broja stranih turista ili njih više od 10 milijuna, takva potreba smanjuje.

Tržišno najjači telekom u Hrvatskoj HT nedavno je izašao sa znatno povoljnijim opcijama za razgovore i surfanje u roamingu. Nove opcije Travel&Talk i Travel&Work korisnicima omogućuju razgovore po cijeni već od 1 kn za 1 minutu te surfanje po cijeni 1 kn za 1 megabajt u zemljama Europske unije, susjednim državama koje nisu članice EU te još dvadesetak zemalja diljem svijeta

Iz Vipneta su regulaciju ocijenili dobrom vijesti i za dobrobit korisnika, a naglašavaju da su prvi na domaćem telekom tržištu korisnicima još sredinom travnja ponudili niže cijene roaminga - razgovora, SMS-a i podatkovnog prijenosa u pet najposjećenijih zemalja EU s kojima Vipnetovi korisnici ostvaruju više od dvije trećine ukupnog roaming prometa. Za te cijene kažu da su dijelom čak i niže od onih koje definira EU regulativa.

Iz Tele2 Hrvatska poručili su da su maloprodajne cijene svih (govornih, SMS i podatkovnih) usluga regulirane na razini EU-a te će kao takve biti automatski primjenjive i na hrvatske Tele2 korisnike od 1. srpnja, kao i na inozemne goste iz EU u Hrvatskoj.

U vezi regulacije roaminga u EU, Europska je komisija krajem svibnja predložila novu promjenu te regulative odnosno ono za što se zalaže već godinama, a to je da se ukine naknada za roaming između zemalja članica EU-a i to već od proljeća iduće godine do izbora za Europski parlament.

03.06.2013. 16:39:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh