« Kultura
objavljeno prije 2 dana
OSVRT

Oči u ciklusima Vlade Tuđe

Svaki lik krase posebne, neusporedive s onim drugima, jedinstvene oči čovjeka, koji i dalje vjeruje kako je on još uvijek jedino pravo čudo na svijetu

Vlado Tuđa
Vlado Tuđa (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Vlado Tuđa

,

osvrt

Na nizu ulja i akrila u brojnim ciklusima istaknutog suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika , nadahnutog slikara Vlade Tuđe, autora respektabilnog opusa, opažamo oči, lijepe, radoznale, zavodljive, snuždene, žalosne, prpošne, očaravajuće i obećavajuće, lažljive i zle, ustrašene i nemilosrdne na mnogim licima, ponajviše žena, djevojaka ali ima tu i raznih muškaraca.

Svi oni gledaju u nas, njihovi pogledi poniru u našu unutarnjost, istražuju nas, procjenjuju, odvaguju, vrijedimo li i koliko uopće vrijedi li promatrati nas ovako bezraložno i nepotrebno, trajno, zauvijek, nepopustljivo?

Teško izbrojiva galerija vrlo različitih, osebujnih likova živi svoje živote na površini platna ili kartona u jednom vječnom kadru s istaknutim širom otvorenim očima, nastojeći nam se što je moguće više približiti se i osjetiti naše mirise, naš krvotok, naše srce i uloviti kratki lahor ljubavnog povjetarca što vibrira u našem tijelu.

Ako su oči ogledalo duše kako govori poslovica, svako od ovih lica otvara nam se u potpunosti, njihove oči govore sve pa i ono što se ne smije reći ili učiniti.

Svaki lik krase posebne, neusporedive s onim drugima, jedinstvene oči čovjeka, koji i dalje vjeruje kako je on još uvijek jedino pravo čudo na svijetu.

I baš te i takve, karakteristične likove slika i bavi se uspješno s njima, već godinama slikar Vlado Tuđa, svakodnevno nadograđujući svoj atlas lica, sa svih strana svijeta, i stvarnih i nestvarnih, i živih i neživih.

Oživljeni brojni likovi nose svoje složene životopise, svoje uspomene na svojim licima, u pogledima vlastitih očiju, tvoreći dugi lanac ljudske povijesti.

Izvanredan niz ciklusa Vlade Tuđe, vrlo emotivan i senzibilan, seriozan i sugestivan.

Piše: Miroslav Pelikan
30.06.2024. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh