« Život
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
PRVI UZOR

Očevi svoje pušačke navike prenose na sinove, a majke na kćeri

U smislu konzumiranja cigareta, kćeri oponašaju majke, a sinovi očeve

Kćeri oponašaju majčine navike u konzumiranju cigareta
Kćeri oponašaju majčine navike u konzumiranju cigareta (Deviantart)
Više o

pušenje

,

djeca

,

roditelji

Očevi svoje pušačke navike prenose na sinove, a isto čine i majke kćerima. Međutim, ako majka puši, čini se da se to neće jednako odraziti na sina i obrnuto, ako otac puši kćerka neće pod njegovim utjecajem posegnuti za cigaretama. Rezultat je to istraživanja temeljnog na podatcima iz BHPS-a, Britanske panel-ankete kućanstava provedene između 1994. i 2002. godine, piše u časopisu Oxfordski bilten za ekonomiju i statistiku (Oxford Bulletin of Economics and Statistics).

Istraživači su se odlučili s spomenuti izvor podataka jer je opsežan i sadrži detaljne informacije o konzumiranju proizvoda u kućanstvima uključujući i duhan pa je bilo lako analizirati prenošenje pušačkim navika s roditelja na djecu. Maria Loureiro sa USC-a (Sveučilišta Santiago de Compostela) iz Španjolske, su-autorica istraživanja, kaže da je istraživanje obuhvatilo kućanstva u kojima su živjela oba roditelja, ali i oni samohrani među kojima su uglavnom dominirale majke.

„Dobiveni rezultati pokazuju da, u smislu pušačkih navika, i nakon uzimanja socio-ekonomskih varijabli u obzir, kćeri obično oponašaju majke dok sinovi oponašaju očeve", kaže Louriero. Vjerojatnost da će sin postati pušač je 24 posto ako oba roditelja puše: kod djevojaka je ta vjerojatnost 23 posto. No Sinovi i kćeri će propušiti samo u 12 posto slučajeva ako im oba roditelja nisu pušači.

U domaćinstvima u kojima žive samohrani roditelji, majke prenose svoje navike na djecu bez obzira na spol. Dakle, u ovom slučaju vjerojatnost da će sin propušiti penje se na 32 posto, a da će kćer postati pušač raste na 28 posto.

31.01.2011. 18:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh