« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
VEČERNJAKOVCI KOJI RADE

Očekujemo bolje uvjete, ali do njih želimo doći radom i rezultatima

Zaposlenici "Večernjeg lista" koji ne štrajkaju danas su priopćenjem pozvali kolege štrajkaše da štiteći svoja prava ne ugrožavaju njihovo pravo na rad

Fotografija vijesti
Više o

štrajk

,

novinari

,

Večernji list

"To što ne štrajkamo ne znači da ne želimo više povlastica, bolja primanja i još bolji 'Večernji list'. I te kako ih želimo, ali isto tako želimo do njih doći isključivo radom i poslovnim rezultatima, a ne štrajkom koji ugrožava egzistenciju koju imamo i budućnost novina od kojih svi živimo, uključujući i kolege u štrajku. Svjesni društvene i ekonomske situacije u kojoj se svi nalazimo, smatramo da je rad jedina ispravna i odgovorna odluka", kažu u priopćenju novinari "Večernjeg lista" koji se potpisuju kao "Večernjakovci koji rade".

Naglašavaju kako kolegama ne osporavaju pravo na štrajk, ali najoštrije osuđuju njihov poziv čitateljima da ne kupuju "Večernji list" dok traje štrajk "jer se time ugrožava tržišna pozicija i obezvrjeđuje proizvod i rad" svih novinara tog lista - i onih koji su u štrajku i njih, koji se tome "nisu priklonili". "Sigurni smo da postoji rješenje, ali smatramo da se ono jedino može postići dijalogom, i to za stolom, a ne pred kamerama. Stoga nam dopustite da nastavimo raditi svoj posao", poručuju.

"Večernjakovci koji rade" ističu da "Večernji list" čini grupa poduzeća zbog kojih list i izlazi svaki dan. "U ostatku grupe ima nas dva i pol puta više nego u 'Večernjem listu' d.d. i svi smo mi 'Večernjakovci' bez kojih i prije štrajka ne bi bilo 'Večernjaka'. Ne bi ga bilo bez odjela prodaje, marketinga, pretplate, informatike, novinara i urednika bili stalno zaposleni ili honorarci", navode u priopćenju.

Zato, dodaju, odlučno odbacuju podjele na prave i lažne zaposlene koje im domaći i strani sindikat posljednjih dana nameće jer lažnih tu nema. Upozoravaju i da štrajkom izazvana "medijska pompa" ugrožava njihovo pravo na rad, a izrazito nekorektnim i nepravednim ocjenjuju da ih se na javnoj televiziji naziva "štrajkbreherima" samo zato što su "odabrali rad umjesto nerada".

"Zar smo mi manje vrijedni? Što je s našim pravom na rad? To je kršenje naših ljudskih prava i civilizacijskih stečevina, da se poslužimo istom retorikom koju često slušamo zadnjih dana", zaključuju u priopćenju.

25.03.2011. 15:47:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh