« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
MAKROEKONOMSKA SITUACIJA

Očekuje se rast stope nezaposlenosti na 17,3 posto

Broj nezaposlenih uskoro bi mogao premašiti 314 tisuća, koliko je zadnji put iznosio u siječnju 2006. godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Srđan Vrančić/Cropix)
Više o

DSZ

,

nezaposlenost

,

Hrvatski zavod za zapošljavanje

Nakon što je prošloga tjedna Hrvatski zavod za zapošljavanje izvijestio da je u siječnju broj nezaposlenih porastao za više od 18.000, na 309.562 osobe, Državni zavod za statistiku danas će objaviti podatak o stopi nezaposlenosti u proteklom mjesecu, a sasvim je sigurno da će ona preskočiti razinu od 17 posto.

U anketi koju je provela Hina šest makroekonomista procjenjuje da je stopa nezaposlenosti u siječnju dosegnula između 17 i 17,5 posto. Oni očekuju da će stopa skočiti na 17,3 posto, dok je mjesec dana prije iznosila 16,7 posto, što je bila njezina najviša razina od početka 2007., javlja Business.hr.

Posljednji puta nezaposlenost od 17 posto zabilježena je u prvom dijelu 2006. godine, kada je u prosjeku iznosila 17,2 posto, dok je krajem 2005. bila 17,3 posto. Brojka od 309.562 nezaposlene osobe najviša je od početka 2006., a s obzirom na to da se očekuje daljnji gubitak radnih mjesta, broj nezaposlenih uskoro bi mogao premašiti 314 tisuća, koliko je iznosio u siječnju 2006. godine.

"Osim uobičajenih sezonskih kretanja, odnosno povećanog broja nezaposlenih tijekom siječnja, negativni trendovi na tržištu rada polako se približavaju najvišim razinama od 2005. godine, što je izravna posljedica kretanja u realnom sektoru, odnosno snažnog pada gospodarske aktivnosti te prilagodbe poduzeća recesijskim uvjetima", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Makroekonomisti očekuju da će zbog nastavka restrukturiranja gospodarstva i oštrog pada potrošnje broj nezaposlenih rasti sve do travnja ili svibnja, kada će ponovno početi ciklus sezonskog zapošljavanja.

Dok nezaposlenost raste, inflacija slabi, što bi moglo potvrditi današnje izvješće DZS-a o kretanju cijena na malo u siječnju. U prosincu su cijene na malo bile 1,9 posto veće u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a makroekonomisti u anketi Hine procjenjuju da je u siječnju inflacija pala u raspon od 1 do najviše 1,6 posto. U prosjeku, procjenjuju da je iznosila 1,4 posto.

"Premda će povećanje cijene plina i očekivano sezonsko povećanje cijena hrane povući indeks prema gore, bazni učinak, odnosno relativno visoka prošlogodišnja stopa inflacije, sezonska sniženja robe i općenito slaba domaća potražnja upućuju na nastavak niza niskih stopa inflacije u siječnju", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

22.02.2010. 09:49:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh