« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
MICANJE OLUPINE

Obustavljene akcije spašavanja na Costa Concordiji

Spasilački timovi primorani su prekinuti potragu za nestalim osobama jer se olupina kruzera Costa Concordia počela pomicati

Fotografija vijesti
Više o

Italija

,

olupina

,

spasioci more

,

Costa Concordia

,

havarija kruzera

Golema olupina kruzera Costa Concordia pomaknula se u petak na stjenovitom grebenu u moru zbog čega je ponovo obustavljena akcija spašavanja, a planovi za ispumpavanje nafte, kako bi se spriječila ekološka katastrofa, su ugroženi, javlja Hina.

Glasnogovornik vatrogasaca Luca Cari je izrazio nadu da će spasilački timovi nastaviti akciju nakon što se 300 metara dugi brod stabilizira.

Tjedan dana nakon što se 114.500 tona težak brod nasukao i prevrnuo kod otočića Giglio u Tirenskom moru, more se opasno uskomešalo, a za vikend se očekuje još lošija prognoza. Iako se brod pomiče tek nekoliko milimetara na sat, to uvelike komplicira posao ronioca koji se već bore s lošom vidljivošću, plutajućim predmetima i podvodnim krhotinama.

Vlada je proglasila stanje prirodne nepogode za to područje, što je tehnički potez kako bi se oslobodila sredstva za sanaciju područja. S malo nade za preživjelima, sada se pažnja usmjerila na 2.400 tona goriva. Posebne ekipe čekaju da se potraga za preživjelima i tijelima prekine kako bi mogle početi s ispumpavanjem nafte. Očekuje se da bi taj posao mogao potrajati najmanje dva tjedna.

Područje nasukanog kruzera je jedno od najvećih europskih morskih parkova. Od 4.200 putnika i članova posade, 11 je osoba poginulo, a 21 osoba se smatra nestalom.

20.01.2012. 22:13:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh