« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
MORH TVRDI:

Obrambena spremnost Oružanih snaga nije dovedena u pitanje

Sve postrojbe prolaze planirani ciklus obuke koji uključuje i odmor, ali ne može se dogoditi da cijela postrojba bude poslana kući, tvrdi MORH

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix/Arhiva)
Više o

vojska

,

MORH

,

štednja

,

Oružane snage RH

Ministarstvo obrane (MORH) demantiralo je danas tvrdnje iznesene jučer u središnjem Dnevniku HTV-a, "kako su zbog nedostatka novčanih sredstava, sve gardijske brigade i operativne postrojbe Oružanih snaga poslane kući, te da je zbog toga ugrožena obrambena sposobnost zemlje" ističući da su te tvrdnje proizvoljne, zlonamjerne i ne odgovaraju istini.

Ministarstvo obrane oštro demantira takve navode, koji su, navode, proizvoljno protumačeni od strane autora priloga, i do kojih je očito došlo zbog ne uvažavanja osnovnih činjenica vezanih za zakonitosti rada složenog sustava kakav su Oružane snage Republike Hrvatske.

Unatoč činjenici da je obrambeni proračun ove godine manji u odnosu na prošlu godinu, obrambena spremnost Oružanih snaga Republike Hrvatske ni na koji način nije niti u jednom trenutku dovedena u pitanje, niti je ugrožena borbena spremnost operativnih snaga OS RH, ističu iz MORH-a.

Sve postrojbe oružanih snaga suvremenih država, pa tako i Oružane snage RH prolaze godišnji planirani ciklus obuke, koji je podijeljen u tri dijela: obuku (trening), dostizanje traženih standarda (puna operativnost) i razdoblje odmora, navode u priopćenju.

Pojašnjavaju kako to konkretno znači da se unutar jedne postrojbe veličine brigade upravo zbog planiranog procesa ne može dogoditi situacija da je ona u cijelosti "poslana kući", zato što i njezine podređene ustrojbene cjeline - bojne planiraju ciklus za pripadajuće satnije, a satnije za svoje vodove.

Uslijed velikih napora u vremenu pune aktivnosti, logično je da se u razdoblju kada su završene prve dvije faze ciklusa obuke, planiraju i godišnji odmori djelatnika i da se oni u fazi odmora "šalju kućama". Na takav, planski način upravo se i doprinosi visokoj obrambenoj sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske, a tek posredno, doprinosi i uštedama u obrambenom proračunu, ističu u priopćenju Ministarstva obrane

Naglašavaju kako je godišnji plan obuke, sa svim navedenim fazama, uobičajeni standardni postupak svih suvremenih oružanih snaga svijeta, pa tako i Oružanih snaga RH.

HTV je jučer objavio da je Ministarstvo obrane u sklopu drastičnih mjera štednje poslalo kući sve gardijske brigade i da se u vojarnama održava samo hladni pogon, te da se odustalo i od brojnih projekata modernizacije. (hina/metro-portal)

05.02.2010. 15:55:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh