« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
TWINNING PROJEKT

MUP predstavio milijun eura vrijedan projekt borbe protiv droge

Svrha projekta je jačanje kapaciteta MUP-a u borbi protiv organiziranoga kriminala, naročito u suzbijanju trgovine, proizvodnje i prodaje droga

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Drago Sopta/Cropix)
Više o

MUP

,

zloporaba droga

,

trgovina drogom

,

twinning projekt

,

austrijska policija

U Ravnateljstvu policije danas je predstavljen projekt "Jačanje kapaciteta MUP-a u borbi protiv krijumčarenja i zloporabe droga", vrijedan oko milijun eura, koji u "twinning projektu" provode hrvatska i austrijska policija.

Svrha je projekta ojačati kapacitete MUP-a u borbi protiv organiziranoga kriminala, naročito u suzbijanju trgovine, organizirane proizvodnje i prodaje droga, ističu u MUP-u.

Projekt je namijenjen toksikološkom laboratoriju Centra za forenzična ispitivanja "Ivan Vučetić", koji će pojačati kapacitete u analizi droga i uspostavi nacionalne kontaktne točke za prijenos uzoraka sintetičke droge te razmjenu podataka s drugim centrima za forenzična ispitivanja o profiliranju sintetičke droge.

Od projekta bi trebali imati koristi i kriminalistički policajci, čiji bi se rad trebao unaprijediti poukom o naprednim metodama istraživanja.

Taj je projekt podupro i Michael Kainz iz veleposlanstva Republike Austrije, a istaknuo da je on priprema za hrvatsko članstvo u Europskoj uniji, što Austrija podupire. Dodao je kako se nada da će se zaključiti svi hrvatski pristupni pregovori o punopravnom članstvu u Europskoj uniji do kraja godine.

Projekt je podupro i Paolo Berizzi iz izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj koji je podsjetio da je jučer završen zajednički projekt hrvatskoga MUP-a o nadzoru granice, a već danas počinje drugi - vezan uz trgovinu drogom.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić i državni tajnik MUP-a Ivica Buconjić ustvrdili su da je hrvatska policija od primateljice pomoći spremna postati partner austrijskoj policiji u sličnim projektima prema policijama država u regiji.

Projekt financira Europska unija u vrijednosti od milijun eura, a prati ga i ugovor o nabavi tehničke opreme u vrijednosti od 1,2 milijuna eura. (hina/metro-portal)

05.02.2010. 15:33:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh