« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Obljetnica kornatske tragedije

Otkrivena spomen-ploča u Tisnom, komemoracija otkazana

Otkrivanje spomen-ploče
Otkrivanje spomen-ploče (Nikša Stipaničev/CROPIX )
Više o

Frane Lučić

,

kornatska tragedija

,

Kornat

,

Tisno

U povodu prve obljetnice kornatske tragedije, u Tisnom je večeras otkrivena spomen-ploča petorici poginulih vatrogasaca iz tog mjesta. Spomen-ploča postavljena je na Vatrogasnom domu u tom mjestu, a postavilo ju je dobrovoljno vatrogasno društvo "Tisno" čiji su članovi bili poginuli vatrogasci.

Na ploči su uklesana imena Ivice i njegova sina Ante Crvelina, Tomislava Crvelina, Josipa Lučića koji je kao ročnik civilni vojni rok služio u DVD-u Tisno te 17-godišnjeg Marka Stančića, najmlađe žrtve kornatske tragedije. Oni su život izgubili u akciji gašenja požara na otoku Kornatu 30. kolovoza prošle godine s još sedmoricom svojih kolega iz Šibenika i Vodica.

Obljetnica stradanja trinaestorice vatrogasaca obilježit će se misom zadušnicom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, a ranije najavljivana komemoracija danas je otkazana. Članovi obitelji poginulih kao razlog otkazivanja naveli su činjenicu da na komemoraciju nisu planirali doći predsjednici države, Sabora i Vlade. Na svečanosti otkrivanja spomen-ploče uz obitelji poginulih vatrogasaca i brojne mještane bio je i Frane Lučić, jedini preživjeli iz kornatske tragedije. Nakon otkrivanja spomen-ploče, obitelji, prijatelji i kolege na mjesnom su groblju zapalili svijeće i položili vijence na grobove poginulih vatrogasaca. U organizaciji općine Tisno na glavnom trgu večeras će biti održan i glazbeno-poetski recital na kojemu će stihove, posvećene poginulim vatrogascima iz Tisnog, govoriti glumac Dragan Despot.

U sutrašnjem programu obilježavanja obljetnice kornatske tragedije u ime premijera Ive Sanadera sudjelovat će potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, a Predsjednika Republike predstavljat će savjetnici Siniša Tatalović i Saša Perković te predstojnica Ureda za informiranje Danijela Barišić.

Uz Jadranku Kosor, u Vladinu će izaslanstvu biti i potpredsjednica Đurđa Adlešić, ministar mora Božidar Kalmeta te ravnatelj policije Marjan Benko, potvrdio je Hini glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun. Iz Sabora do poslijepodne nije bilo najava o sudjelovanju u programu obilježavanja kornatske tragedije.

U Vladi se neslužbeno moglo čuti da su premijer i predsjednik Sabora Luka Bebić od odlaska na komemoraciju odustali solidarizirajući se s predsjednikom RH Stjepanom Mesićem. Mesić je, tvrde u Vladi, od sudjelovanja u komemoraciji odustao kako bi izbjegao neugodnosti nakon što je dio obitelji najavio da neće prihvatiti odlikovanje kojim je Predsjednik odlikovao njihove poginule članove. U Uredu predsjednika Republike danas se nije mogla dobiti potvrda te informacije. (HINA/METRO)

29.08.2008. 19:25:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh