« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
o propasti jedne države

Objavljena knjiga 'Tri Jugoslavije'

Autorica Sabrina P. Ramet smatra da su sve tri Jugoslavije propale zbog neuspjeha njihovih vlada da uspostave vladavinu zakona

Više o

Sabrina P.Ramet

,

Tri Jugoslavije

Izdavačka kuća Golden marketing-Tehnička knjiga objavila je knjigu 'Tri Jugoslavije - Izgradnja države i izazov legitimacije 1918.-2005.' politologinje Sabrine P. Ramet.

Autorica smatra da su tri Jugoslavije (međuratna, socijalistička i srbijansko-crnogorska) propale zbog neuspjeha njihovih vlada da uspostave vladavinu zakona i zadobiju političku legitimaciju.

Ramet u opširnoj knjizi rekonstruira sve relevantne čimbenike koji su doveli do nastanka i nestanka Jugoslavije, a posebice analizira zašto Jugoslaveni nisu uspjeli stvoriti čvrstu državu.

Smatra da je neuspjeh legitimacije, koji je bio tek jedan od čimbenika neuspjeha, bio najvažniji u stvaranju neuspjelog sustava. Kao ostale bitne čimbenike navodi pogoršanje gospodarskog stanja, ustroj sustava, te vanjske čimbenike, poput napada Sila osovine na Jugoslaviju 1941.

Autorica drži da, usprkos demokratskim slabostima svih triju Jugoslavija, zemlja nikada nije imala ono što bi se moglo smatrati normalnom, stabilnom demokracijom, iako je Slovenija, koja je uglavnom izbjegla rat, u tome uspjela ubrzo nakon što se 1991. zemlja raspala.

Ramet navodi da je Kraljevinu Jugoslaviju (1918. do 1941.) slabila nevoljkost vodećih srbijanskih političara da prihvate politički kompromis, sve veći broj naoružanih milicija potaknutih ksenofobijom te raširena politička i gospodarska korupcija.

Druga Jugoslavija (od 1945. do 1991.) u kojoj je vodeću ulogu imala Komunistička partija nije se mogla održati jer u svojoj biti nije bila legitimna.

Autorica ocjenjuje da je komunističku Jugoslaviju srušila njezina nesposobnost da se pretvori u demokratskog igrača, nestajanje potpore poslije Titove smrti, te federalni sustav koji je u ime jedinstva podijelio vlast prema formuli koja će poslije biti i formula raspada države.

Navodi da je Savezna Republika Jugoslavija (od 1992. do 2003.) krnja jugoslavenska država na čelu sa Slobodanom Miloševićem, tražila legitimitet kroz nelegitimni cilj - stvaranje Velike Srbije u kojoj bi Srbi živjeli u jednoj državi, a što bi se ostvarilo protjerivanjem ne-Srba s područja koje je Srbija željela pripojiti.

Autorica smatra da je bit problema u slučaju Treće Jugoslavije u njezinoj naravi kriminalizirane oligarhije izgrađene na temeljima institucijskog i zakonskog kaosa koji je bio posljedica neustavnih i nezakonitih akcija Miloševića i njegovih suradnika.

Sabrina P. Ramet profesorica je političkih znanosti na Norveškom sveučilištu znanosti i tehnologije te viša suradnica Centra za proučavanje građanskog rata Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Oslu.

Autorica je objavila 12 knjiga a tri su joj knjige objavljene u Hrvatskoj.

(Hina/Metro)

16.09.2009. 11:20:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh