« Knjiga
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
FOOTLIGHTS

Objavljen jedini roman Charlieja Chaplina

Malo je poznato da je napisao i jedan roman, čije je prvo tiskano izdanje predstavljeno jučer u Britanskom filmskom institutu u Londonu

Chaplin je napravio jedan roman
Chaplin je napravio jedan roman (Arhiva)
Više o

roman

,

Charlie Chaplin

,

Footlights

Riječ je o gotovo nepoznatom jedinom Chaplinovom romanu "Footlights", napisanom 1948., a prema kojemu je kasnije snimljen njegov film 'Svjetla pozornice' (1952.) u kojemu klaun na zalasku karijere spašava balerinu od samoubojstva.

Roman je objavljen u izdanju talijanskog instituta za restauraciju filmova Cineteca di Bologna, koji radi na istraživanju građe pronađene u Chaplinovim arhivima.

Charlie Chaplin, rođen 1889. u Londonu kao Charles Spencer Chaplin u siromašnoj obitelji, glumačku je karijeru počeo u glazbenim dvoranama Sohoa. Na filmskom se platnu prvi puta pojavio 1914., da bi ostao upamćen kao jedna od najkreativnijih i najutjecajnijih osoba u eri nijemog filma. U svojim je filmovima nastupao kao glumac, redatelj, scenarist, producent i skladatelj glazbe. Karijera mu se protegnula na šest i pol desetljeća, od kazališta u Engleskoj u kojima je nastupao kao dječak, pa gotovo do smrti 1977. u 88. godini.

Njegov glavni lik bio je 'Skitnica', lutalica potkresanih brkova, otmjenog držanja i džentlmenskog ponašanja u uskom kaputu, prevelikim hlačama i cipelama, s polucilindrom na glavi i bambusovim štapom u ruci.

Chaplinov biograf David Robinson vjeruje da je odnos između klauna-alkoholičara i očajne balerine u romanu 'Footlights' vjerojatno inspirirao Chaplinov susret s legendarnim ruskim plesačem Vaslavom Nijinskyjem 1916.

05.02.2014. 15:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh