« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
KINA

Objavljen broj poginule djece u sečuanskom potresu

U prošlogodišnjoj katastrofi među gotovo 87.000 stradalih poginulo je ili nestalo 5.335 učenika.

(Getty Images)
Više o

korupcija

,

Kina

,

Sečuan

,

potres u Kini

,

kontrola medija

,

žrtve potresa

,

Huang Oi

,

medijska blokada

,

dostupnost informacija

,

tajenje informacija

,

kineske vlasti

Kineska vlada objavila je u četvrtak, prvi put nakon potresa koji je prije godinu dana pogodio Sečuan, da je u katastrofi poginulo ili nestalo 5.335 učenika, a to je osobito osjetljivo pitanje zbog brojnih pritužbi roditelja koji žele doznati punu istinu.

Snažan potres koji je 12. svibnja 2008. pogodio Sečuan, bio je najsmrtonosniji u Kini u zadnjih 30 godina. Poginulo je ili nestalo gotovo 87.000 osoba, od čega 5.335 učenika, rekao je na konferenciji za novinare Tu Wentao, čelnik ministarstva obrazovanje u Sečuanu.

Objava broja poginule djece postala je sporno pitanje poslije potresa, a dužnosnici su u četvrtak objasnili da je proces utvrđivanja točnih podataka potrajao jer su se prikupljali zakonskim metodama iz raznih ustanova.

Roditelji optužuju vlasti za korupciju jer se pokazalo da su se školske zgrade urušavale poput kula od karata, što upućuje na nesavjesnu gradnju, dok su neke druge javne zgrade ostale gotovo netaknute.

Neki su roditelji primali prijetnje lokalnih vlasti, a bio je priveden i aktivist za ljudska prava, Huang Oi, koji je preuzeo zastupanje roditelja poginule djece.

Službeni mediji ranije su tvrdili da se srušilo 14.000 škola u potresu i da je poginulo 9.000 učenika.

U četvrtak je jedan dužnosnik ministarstva informiranja u Sečuanu optužio zapadne novinare za izazivanje nemira.

Klub stranih dopisnika u Kini objavio je prošlih dana da se neke strane novinare, katkad i nasilno sprječavalo u radu u Sečuanu i onemogućavalo razgovarati s roditeljima poginule djece. U srijedu su novinari agencije AFP-a dobili naredbu da napuste jedno selo. (hina/metro-portal)

07.05.2009. 14:37:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh