« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
I NAKON 20 GODINA

Obitelji žrtava sa Tiananmena ponovo traže pravdu

U sukobima na trgu u lipnju 1989. godine poginulo je više od 200 ljudi.

Prosvjedi na pekinškom trgu Tiananmen u lipnju 1989. godine.
Prosvjedi na pekinškom trgu Tiananmen u lipnju 1989. godine. (Corbis)
Više o

Kina

,

Peking

,

Tiananmen

,

Majke Tiananmena

,

Human Rights

,

Ding Zilin

,

proturevolucionarna pobuna

Obitelji žrtava pokolja na trgu Tiananmenu u lipnju 1989. u Pekingu, ponovo su u petak zatražile od kineskih vlasti da se kazne krivci, nekoliko mjeseci prije 20. obljetnice gušenja prosvjeda.

U otvorenom pismu upućenom parlamentu uoči njegova općeg godišnjeg zasjedanja koje počinje idući tjedan, "Majke Tiananmena" traže da se kazne odgovorni za pokolj i da se provede istraga o tom događaju.

"Pokolj koji se dogodio 4. lipnja jedan je od najsramotnijih događaja u povijesti", ističe se u pismu koje je objavila organizacija Human Rights u Kini, sa sjedištem u New Yorku.

Skupina "Majke Tiananmena" koju predvodi Ding Zilin, čijeg su malodobnog sina ustrijelili vojnici 4. lipnja 1989., stalno se obraća kineskoj Narodnoj skupštini , ali još nije dobila odgovor.

"Naša djeca nisu ništa bila kriva, ona su se borila za napredak naše zemlje, za demokraciju i slobodu, ali su svejedno ubijeni, a kineske nas vlasti i dalje preziru", rekla je Xu Jue (69) koja je također izgubila sina.

Službeno, vlasti su na Tiananmenu pokušale ugušiti proturevolucionarnu pobunu. Dana 30. lipnja 1989. u izvješću pekinške gradske uprave govorilo se o "desetcima mrtvih vojnika, o 6.000 ranjenih redarstvenika, o više od 3.000 ranjenih civila i više od 200 mrtvih, među kojima 36 studenata".

U izvješću se tvrdilo da su većina poginulih civila bili "zločinci". (hina/metro-portal)

27.02.2009. 14:51:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh