« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
NHS:

Za dostojno obilježavanje Uskrsa potrebno je najmanje 1.029 kuna

U Nezavisnim hrvatskim sindikatima procjenjuju da će prosječni građani biti sretni ako će moći potrošiti i pola iznosa

(Neja Markičević/Cropix)
Više o

NHS

,

Uskrs

,

Nezavisni hrvatski sindikati

,

uskršnja potrošnja

,

blagdanski stol

,

blagdanska košarica

Kako bi četveročlana obitelj dostojno obilježila uskrsne blagdane za to će joj biti potrebno od 1.029,02 do 1.164,53 kune, pokazuje analiza Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) koji ocjenjuju da će prosječni građani biti sretni ako za ovaj Uskrs mogu potrošiti i pola navedenih iznosa.

NHS je anketirao različite hrvatske obitelji koje prema obiteljskoj tradiciji pripremaju blagdanski stol te je na temelju tih podataka i cijena napravio nekoliko blagdanskih košarica.

Te košarice, napominju u HNS-u, nisu minimalne, već realno uprosječene. Većina artikala je ista u svim košaricama, različite su samo vrste ribe za Veliki petak i uskrsna glavna jela. Na tim mjestima NHS je kombinirao bakalar, srdelu i oslića, odnosno gusku i janjetinu.

Moguće su i razne druge kombinacije, ovisno o podneblju, obiteljskim navikama i slično pa tako i pomaci u cijenama, kažu u NHS-u.

Najjeftinija je košarica sa srdelama i guskom s vrijednošću od 1.029,02 kune. Slijedi kombinacija srdela/janjetina (1.079,03 kune), a blagdanski obroci koji uključuju oslića i gusku stajat će 1.081,53 kune. Oni koji na meniju budu imali bakalar na Veliki petak i gusku na Uskrs morat će izdvojiti 1.114,53 kune, a kombinacija oslić/janjetina stoji 1.131,53 kune. Najskuplji je meni koji uključuje bakalara i janjetinu, s cijenom od 1.164,53 kune.

Mnoge obitelji neće moći potrošiti za ovaj Uskrs ništa više nego li troše drugim danima, dok će s druge strane biti i onih obitelji koje će potrošiti i višestruko više od navedenih iznosa, kažu u NHS-u. Prosječni će građani, zaključuju, biti sretni budu li mogli za Uskrs potrošiti i pola navedenih iznosa. (hina/metro-portal)

30.03.2010. 12:02:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh