« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
OSIJEK

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga

Najvažnije je reći NE drogi, poruka je koja je poslana mladima koje se privlači novim metodama i opijatima

Droga heroin
Droga heroin (Shutterstock)
Više o

Osijek

,

ovisnost

,

droga

,

heroin

,

dekriminalizacija

,

7. travnja

Na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića danas je prezentacijom rada udruga i drugih organizacija koje djeluju u području prevencije ovisnosti i suzbijanja zlouporabe opojnih droga, obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporaba droga.

Predsjednik Osječke lige za borbu protiv ovisnosti Marijan Gubina istaknuo je kako se na problem ovisnosti treba ukazivati cijele godine, a ne samo jedan dan.

Upozorio je da je najopasnija ovisnost od droge jer se svakodnevno pojavljuju "nove, sofisticirane metode navlačenja mladih na tu pošast, ali i nove vrste raznih droga i opijata". Dodao je da tome treba dodati i veliku opasnost od alkoholizma i pušenja koji se, kako je rekao, na neki način toleriraju kao daleko prihvatljiviji ovisnički trendovi.

Gubina je kazao da je teško procijeniti broj ovisnika od drogama, kako u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji tako i u cijeloj Hrvatskoj jer se podaci uglavnom temelje na broju registriranih ovisnika. No, ustvrdio je kako je brojka drastično veća od službenih podataka.

"Svakako je najvažnije reći 'ne drogi' i ne nasjesti crnoj ponudi raznih vrsta droge", kazao je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić. Upozorio je da se ovisnost "prebrzo stvara, a predugo traje odvikavanje koje je nažalost često bezuspješno".

>>SDP i HDZ "potukli" se oko dekriminalizacije lakih droga

Pozvao je sve koji su uključeni u tu problematiku da "agresivnije progovaraju o toj temi" te ustvrdio da represivne mjere protiv dilera moraju biti daleko učinkovitije.

Brojne športske udruge, među kojima su bili i najmlađi karataši, košarkaši i drugi pokazali su na središnjem osječkom trgu kako se športom, ali i drugim aktivnostima može odrastati bez ovisnosti. Održana je i pokazna vježba službenih pasa za detekciju droge i podijeljeni su brojni edukativni materijali vezani za suzbijanje zlouporabe droge.(hina/metro-portal)

26.06.2010. 13:30:40
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    26.06.2010. 15:45
    zijev, opet ista prazna retorika, a činjenica je kada bi droge bile legalne tada bi kontrola nad njima bila gotovo potpuna i bilo bi manje ovisnika (dokazano)...

    ovako imate nekontrolirano crno tržište na kojem vlada kaos bez kontrole...

    prohibicija je od uvijek i uvijek će davati kontraproduktivne rezultate

    što će reć da su ovakva obilježavanja besmislena, tojest, nisu za one koji na tome zarađuju

    :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh