« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
PREVENTIVA

Obilježen Dan ružičaste vrpce

Mjesec listopad posvećen je prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, najčešće zloćudne bolesti i najčešćeg uzroka smrti žena u Hrvatskoj

Obilježen Dan ružičaste vrpce
Obilježen Dan ružičaste vrpce (Shutterstock)
Više o

rak dojke

,

dan ružičaste vrpce

,

raspodjela bogatstva

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu obilježen je Dan ružičaste vrpce, posvećen prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, a toj već tradicionalnoj akciji koju svake prve srijede u listopadu organizira Udruga Europa Donna Hrvatska, pridružila se i premijerka Jadranka Kosor.

"To je dan kad svake godine pokušavamo reći da žene moraju pronaći vrijeme za sebe, za pregled i za samopregled dojki", kazala je Kosor i još jednom pozvala žene da se odazovu na pregled kad ih se pozove.

"Dosad se na nacionalni program ranog otkrivanja dojke odazvao respektabilan broj žena i kod jednog je dijela na vrijeme karcinom utvrđen i izliječen, ali samo prevencija i rano otkrivanje može pomoći da mnoge žene nastave život sa svojom obitelji i djecom", izjavila je premijerkai dodala da je u tri godine u provedbu screening programa uloženo 100 milijuna kuna.

>> Cjepivo za rak dojke ide na testiranje iduće godine

Rak dojke u Hrvatskoj je najčešća zloćudna bolest u žena i najčešći uzrok smrti, a smatra se da će od nje oboljeti jedna od 10 žena. Redovitim mamografskim pregledima obuhvaćene su žene od 50 do 69 godina. Dosadašnji odaziv bio je oko 60 posto, a na taj je način otkriveno 1.581 karcinom.

Predsjednica udruge Europa Donna Nada Kraljević istaknula je kako njezina udruga na Dan ružičaste vrpce želi upozoriti kako se borba protiv raka dojke treba odvijati provođenjem screening programa, osnivanjem specijaliziranih centara za liječenje, uspostavom nacionalnih registara oboljelih te unapređenjem istraživanja u tom području.

U svijetu od raka dojke godišnje oboli 1,3 milijuna žena, a umre ih 458 tisuća. U europskim zemljama svake dvije minute se otkrije jedan slučaj raka dojke dok svakih šest minuta zbog te bolesti umre jedna žena.

Inače, cijeli je mjesec listopad posvećen borbi protiv raka dojke. Hrvatsko senološko društvo tako organizira mjesec otvorenih vrata gdje će svake srijede od 17 do 20 sati zainteresirane žene moći doći u sjedište društva ili telefonom razgovarati s vodećim hrvatskih stručnjacima za bolesti dojke, besplatno obaviti pregled i dobiti potrebne savjete.

Hrvatsko senološko društvo 15. listopada organizira i besplatne preglede za mlade žene od 18 do 35 godina, koje nisu obuhvaćene preventivnim pregledima, u 15 klinika u 10 hrvatskih gradova. Cilj je, osim prevencije raka dojke, otkriti i druga bolesna stanja dojki poput cisti, upala i dobroćudnih tumora. (hina/metro-portal)

02.10.2010. 14:53:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh