« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
ŠIŠMIŠI

Obilježavanje Europske noći šišmiša diljem Europe

Na svijetu ima više od 1150 vrsta šišmiša koje čine petinu ukupnog broja vrsta sisavaca. Od toga je 177 vrsta ugroženo, čak 204 vrste nisu dovoljno poznate, a pet ih se vodi kao izumrle

Fotografija vijesti
Više o

ugrožene vrste

,

šišmiš

,

Noć šišmiša

,

zaštita životinja

Svake godine u kolovozu europske zemlje potpisnice Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša, među kojima je i Hrvatska, obilježavaju Europsku noć šišmiša kako bi upozorile javnost na potrebu zaštite šišmiša, kojih na svijetu ima više od 1150 vrsta, od kojih je 177 ugroženo, prenosi Hina.

Na svijetu ima više od 1150 vrsta šišmiša koje čine petinu ukupnog broja vrsta sisavaca. Od toga je 177 vrsta ugroženo, čak 204 vrste nisu dovoljno poznate, a pet ih se vodi kao izumrle.

U Državnom zavodu za zaštitu prirode ističu kako su šišmiši iznimno važan dio svjetskih ekosustava - bitna su karika u prirodnom obnavljanju tropskih šuma, oprašivanju mnogih biljaka koje cvatu noću i kontroliranju brojnosti noću aktivnih kukaca te su tako pokazatelj zdravlja okoliša. Šišmiše ugrožava gubitak skloništa i lovnog staništa.

Iznimno dugo žive, imaju samo jedno mladunče na godinu, a budući da je njihova smrtnost viša i od 50 posto, populacije pojedinih vrsta vrlo se teško oporavljaju.

26.08.2011. 09:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh