« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
PRODUŽENJE PRAVA

Obavijest HZZO-a o dopunskom zdravstvenom osiguranju

Neki korisnici dopunskog zdravstvenog osiguranja moraju se ponovno javiti HZZO-u dok se drugima prava automatski produžuju

Dopunsko
Dopunsko (HZZO)
Više o

HZZO

,

dopunsko zdravstveno

HZZO obavještava sve svoje korisnike koji imaju policu dopunskog zdravstvenog osiguranja koji imaju tzv. obnovljivu policu i na iskaznici im je naveden samo početak njezina važenja, da se polica nakon isteka automatski produžuje sve dok osiguranik, koji treba uredno mjesečno podmirivati premiju, ne obavijesti Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) da više ne želi biti dopunski osiguran, prenosi Hina.

Oni pak koji nemaju obnovljivu policu, odnosno oni kojima je na iskaznici naveden i završetak njezina važenja, trebaju se javiti u područni ured HZZO-u najmanje 30 dana prije isteka postojeće police s novom ponudom.

Direktor HZZO-a Tihomir Strizrep izajvio je za Hinu da se broj korisnika dopunskog zdravstvenog osiguranja svakog mjeseca povećava za 15-ak tisuća, te da zavod mjesečno prihoduje oko milijun i 660 tisuća kuna od polica dopunskog.

U odnosu na razdoblje od prije dvije godine, odnosno prije početka zdravstvene reforme kada su utvrđeni novi iznosi polica i uvedeni cenzusi za osobe kojima policu pokriva država, HZZO je prihodovao godišnje oko 600 milijuna kuna ili više nego dvostruko manje.

Na današnji dan dopunsko osiguranje koristi oko 2,5 milijuna građana, među kojima njih oko milijun i tristo tisuća policu plaćaju sami, dok za nešto više od milijun i 100 tisuća dopunsko zdravstveno osiguranje pokriva država.

U HZZO-u napominju da se građanima kojima dopunsko plaća država polica ne produžuje automatski već HZZO treba prvo utvrditi postoje li uvjeti za njezino produženje. Ako potrebni podaci nisu dostupni HZZO-u, pribavit će ih sam osiguranik, najkasnije do isteka trenutno važeće police.

Ugovor o dopunskom zdravstvenom osiguranju može se otkazati u otkaznom roku od tri mjeseca a za to je vrijeme je osiguranik obvezan podmiriti pripadajuću premiju.

05.01.2011. 13:31:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Insurance
    01.12.2011. 23:34
    Svaki mjesec plaćamo mirovinske i zdravstvene doprinose, a te novce nikada više nećemo vidjeti!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh