« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
obnova poštanskog prometa

Obama želi unaprijediti odnose s Kubom

SAD i Kuba počet će pregovore o obnovi izravnog poštanskog prometa između dviju zemalja, po prvi puta nakon gotovo pola stoljeća

(Getty Images)
Više o

Kuba

,

Barrack Obama

,

SAD i Kuba

,

američki embargo

Pregovore su u utorak najavili dužnosnici Obamine administracije, a prenose američke TV mreže.

Pregovori, zakazani za 17. rujna, uslijedit će nakon srpanjskih pregovora o legalnom useljavanju Kubanaca u SAD, kazali su dužnosnici.

Dvije strane suglasile su se o dva kruga razgovora krajem svibnja, mjesec dana nakon što je predsjednik Barack Obama ublažio ograničenja američkim Kubancima za putovanja i slanje novca rođacima na Kubu.

Izravna poštanska služba između SAD-a i Kube ukinuta je 1963. i od tada je pošta morala ići preko trećih zemalja.

Obama želi unaprijediti odnose s Kubom i poduzeo je više koraka kako bi kubansko čelništvo potaknuo da pokaže sličan interes, pa je tako podržao i nedavnu odluku Organizacije američkih država (OAS) kojom je poništena suspenzija članstva Kube iz 1962. godine.

Ukidanje američkog embarga prema Kubi, koji je na snazi od 1960., Obama je uvjetovao pokretanjem demokratskih i gospodarskih reformi na tom komunističkom otoku, uključujući i oslobađanje političkih zatvorenika te poštivanje slobode govora.

Organizacija Amnesty International pozvala je SAD da ukine "nemoralni" embargo protiv Kube, ističući među ostalim da on Kubancima priječi pribavu životno važnih lijekova.

"Američki embargo protiv Kube je nemoralan i treba ga ukinuti. On priječi milijune Kubanaca da koriste životno važne lijekove i medicinsku opremu ključnu za njihovo zdravlje", istaknula je u utorak u priopćenju Irene Khan, glavna tajnica IA, organizacije za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu.

Izvor: Hina

02.09.2009. 09:10:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh