« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
skroman je

Obama vjeruje da ima zaslužnijih za Nobelovu nagradu za mir

Usprkos hladnom i kišnom danu američkog je predsjednika u Oslu dočekalo nekoliko tisuća ljudi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Jens Stoltenberg

,

Nobelova nagrada za mir

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je u Oslu, gdje treba nešto kasnije primiti Nobelovu nagradu za mir, rekao kako vjeruje da ima i zaslužnijih za to priznanje.

"Nemam nikakvih sumnji da ima drugih koji su više zaslužili nagradu", rekao je Obama na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s norveškim premijerom Jensom Stoltenbergom, uoči dodjele Nobelove nagrade u gradskoj vijećnici u Oslu.

Stoltenberg je ocijenio da je njegova nagrada za mir "itekako zaslužena i važna" te izjavio kako "ne vjeruje da ima druge osobe koja je učinila više za mir u protekloj godini".

Nobelov odbor zapanjio je svijet ali i samoga dobitnika kada je 9. listopada, niti devet mjeseci otkako je Obama preuzeo dužnost, odlučio nagraditi novog stanara Bijele kuće za "njegove izvanredne napore prema jačanju međunarodne diplomacije i suradnje među narodima".

U Oslu je danas hladan i kišan dan, ali je Obamu, prvog američkog predsjednika u Norveškoj nakon 10 godina, dočekalo nekoliko tisuća ljudi. Bilo je i nešto prosvjednika s transparentom: "Obama, dobio si je, sada je i zasluži".

Američki predsjednik je na tiskovnoj konferenciji s norveškim premijerom govorio i o svojoj novoj strategiji za Afganistan.

"Početkom srpnja 2011. počet ćemo prenositi odgovornost na afganistanski narod i afganistanske snage sigurnosti", rekao je Obama. "Nema nikakvih nejasnoća oko toga i o tome ne bi trebalo raspravljati", naglasio je Obama i dodao da će povlačenje savezničkih snaga ipak ovisiti o razvoju događaja na terenu, s aspekta sigurnosti i stabilnosti. (hina/metro-portal)

10.12.2009. 14:15:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh