« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
BARACK OBAMA:

Ne možemo iskorijeniti sukobe jer smo zatočenici sudbine

VIDEO - Dok je Obama veličao pravedni rat i zazivao sankcije Iranu, prosvjednici su mu poručili da zasluži ono što je danas dobio

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images/YouTube)
Više o

Barack Obama

,

Nobelova nagrada

,

Oslo

,

Barack Obama Nobelova nagrada

Američki predsjednik Barack Obama primio je u četvrtak Nobelovu nagradu za mir u gradskoj vijećnici u Oslu "s dubokom zahvalnošću i velikom smjernošću", prenose agencije.

"Primam ovu čast s dubokom zahvalnošću i velikom smjernošću", rekao je u svečanu govoru Obama kojemu je priznanje uručio Thorbjoern Jagland, predsjednik norveškog Nobelova odbora.

"U usporedi s velikanima povijesti koji su primili ovu nagradu ... moja su postignuća skromna", rekao je Obama, javlja dpa.

Izrazio je divljenje prema zagovornicima nenasilja kakvi su bili indijski vođa Mahatma Gandhi, te nobelovci Martin Luther King ili Nelson Mandela.

Iako je prihvaćao nagradu za mir, u govoru je ipak poručio da je upotreba sile nekada opravdana "humanitarnim razlozima, kao što je bilo na Balkanu, ili u nekim drugim područjima opustošenim ratovima".

"Mi smo zatočenici sudbine", a siloviti sukobi neće se moći iskorijeniti "tijekom naših života", rekao je Obama i najavio da on "neće stajati nepomično suočen s prijetnjama američkome narodu". "Ne dajte se prevariti: zlo u svijetu postoji", citira američkog predsjednika agencija dpa.

Obama je govor održao devet dana pošto je naredio slanje 30.000 dodatnih američkih vojnika u Afganistan kako bi slomili talibanski otpor, zbog čega su zaredale kritike da je odabir Nobelova odbora bio pogrešan i preuranjen.

Obama je poručio da Sjedinjene Države poštuju moralne vrijednosti i u tome se razlikuju od svojih neprijatelja. "To je izvor naše snage. Zato sam zabranio mučenje. Zato sam naredio zatvaranje zatvora u Guantanamu. I zato sam ponovno potvrdio da Amerika ostaje privržena Ženevskih konvencijama", rekao je.

Priznajući da u svijetu postoji "sumnjičavost prema Americi, jedinoj svjetskoj vojnoj supersili", rekao je da se ona neće sama suprotstavljati izazovima u Afganistanu, Somaliji i drugim žarištima.

"Ti režimi koji krše propise moraju podnijeti račune", a put za to su sankcije. Pozvao je na nametanje strožih sankcija zemljama koje krše međunarodne zakone, kao što su Iran ili Sjeverna Koreja.

Svečanosti u Gradskoj vijećnici Osla prisustvovali su prva dama Michelle Obama te članovi norveške kraljevske obitelji i vlade.

Obama je treći američki predsjednik koji je primio ovu nagradu dok je bio na dužnosti, nakon Theodorea Roosevelta 1906. godine i Woodrowa Wilsona 1919. godine.

Za sigurnost tijekom događaja skrbilo se 2.000 norveških i 200 američkih pripadnika sigurnosti.

U Oslu je danas hladan i kišan dan, ali je Obamu, prvog američkog predsjednika u Norveškoj nakon 10 godina, dočekalo nekoliko tisuća ljudi. Bilo je i nešto prosvjednika s transparentom: "Obama, dobio si je, sada je i zasluži".

Službene dio svečanosti dodjele Nobelove nagrade završit će u četvrtak navečer banketom u Grand Hotelu, a cjelokupan Obamin boravak u Oslu trebao bi potrajati 26 sati. (hina/metro-portal)

10.12.2009. 15:47:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh