« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
LOVAA

Obama u zadnji čas spasio proračun

Samo desetak sati prije nego što je blagajna Sjedinjenih Američkih Država ostala prazna, i Senat je prihvatio kompromisni proračun

Ponovno spas u zadnji čas ...
Ponovno spas u zadnji čas ... (Arhiva)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

proračun SAD

Natezanje je trajalo mjesecima i tek u posljednji tren je (nakon Kongresa) i Senat prihvatio proračun "težak" oko bilijun dolara. Ali već i taj iznos je rezultat kompromisa dvije glavne stranke u Sjedinjenim Američkim Državama jer taj proračun pokriva izdatke samo do listopada 2012. godine. To svakako odgovara oporbenim republikancima, jer će to značiti da će se o novim državnim troškovima pregovarati kad (početkom rujna) i službeno počne borba za izbor predsjednika.

U kompromisu i žarulje i naftovod

Uopće, u kompromisu o proračunu ima čitav niz elemenata koje jedva imaju ikakve veze s državnom blagajnom, nego su glavne točke spora demokrata i republikanaca. Tako se u tom kompromisu našao i naftovod, takozvani Keystone XL koji bi trebao teći od Kanade pa sve do američke obale u Meksičkom zaljevu i protiv kojeg su prosvjedovali mnogi zaštitari okoliša i njihovi demokratski predstavnici. Ali republikanci tvrde kako će on osigurati 20 tisuća radnih mjesta, a oporba se uspjela izboriti i za strože uvjete po kojima američki građani mogu putovati na Kubu ili slati novac tamošnjoj rodbini.

Kompromis obuhvaća i odgodu obaveze uvođenja štedljivijih žarulja koje su trebale postati obavezne od početka slijedeće godine, nego se ta obaveza odgađa sve do rujna. Paradoks u tom dogovoru jest da tu inicijativu uopće nisu potakli Obamini demokrati, nego još republikanac Bush uz svesrdnu pomoć njegovog stranačkog kolege, Freda Uptona. Sad je pak Upton predsjednik povjerenstva za energiju - i zadrti protivnik žarulja koje bi morale trošiti barem 30% energije manje nego obične žarulje.

Prazan Washington

S druge strane, baš kao što je u ponoć ove subote isticao prethodni proračun, tako je i samo do kraja ove godine vrijedila olakšica za socijalna davanja - jedan od glavnih projekata Obamine vlade. To bi značilo da bi oko 160 milijuna Amerikanaca od 1.1. opet moralo plaćati 6,2% umjesto 4,2% od svojih prihoda za socijalno osiguranje, jer je olakšica bila dogovorena samo za 2011. godinu. Taj rok se produžuje - ali samo za dva mjeseca. Isto tako, republikanci su uspješno spriječili bilo kakve nove namete za veoma imućne građane.

Američki predsjednik Obama je ipak izrazio zadovoljstvo što su oba zastupnička doma postigla barem nekakav dogovor, iako je oporba učinila sve što je mogla kako bi dokazala da ovaj američki predsjednik nije u stanju čak niti usuglasiti državnu blagajnu. Ovako, američki političari su koliko-toliko zadovoljni otišli na odmor preko praznika, a ovaj spor oko proračuna koji je trajao mjesecima je mnoge građane Amerike naveo na misao kako bi možda bilo i bolje da se ovi političari uopće niti ne vrate u glavni grad. Prema jednom ispitivanju javnog mnijenja, čak 67% upitanih smatra kako bi bilo najbolje sve te političare istjerati iz Washingtona.

Piše: A. Šubić / DW
18.12.2011. 14:32:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    de
    18.12.2011. 15:08
    a da nije milijarda a ne bilijun.....pliz
  2. avatar
    Genije
    18.12.2011. 16:41
    Da, ziher je proračun SAD milijardu dolara ....razmisli pa onda piši komentare
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh