« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
SVI SMO KRIVI ZA MEKSIKO!

Obama u Meksiku sankcionira narkokartele

Očekuje se da će Obama priznati dio odgovornosti SAD-a za krizu u Meksiku.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Meksiko

,

Latinska Amerika

,

Felipe Calderon

,

Trinidad i Tobago

,

sankcije narkokartelima

,

meksički narkokarteli

,

summit Amerika

Bijela kuća objavila je u srijedu da predsjednik Barack Obama uvodi financijske sankcije za članove triju meksičkih narkokartela, uoči njegovog današnjeg službenog posjeta Meksiku na kojem će suzbijanje trgovine drogom i s njom povezanog nasilja biti jedna od središnjih tema sastanaka s meksičkim dužnosnicima.

Barack Obama prvi je američki predsjednik koji posjećuje Meksiko nakon Billa Clintona prije 12 godina.

U tjednima uoči posjeta, Obamina administracija najavljivala je da želi usko surađivati s Meksikom kako bi zaustavila plimu nasilja povezanu s drogom i oružjem koje narkokarteli u pravilu nabavljaju u SAD-u.

Prema zakonu iz 1999. godine, predsjednik SAD-a ima pravo zamrznuti imovinu povezanu s inozemnim trgovcima drogom. U srijedu je Bijele kuća identificirala još tri meksička kartela koji će podlijegati tom zakonu - kartele Sinaloa, Los Zetas i La Familia Michoacana.

Nasilje povezano s drogom u Meksiku je postalo toliko alarmantno da neki stručnjaci govore kako je ta zemlja na rubu kolapsa.

U intervjuu ABC News-u emitiranom u srijedu navečer, meksički predsjednik Felipe Calderon odbacio je takve procjene. "Apsolutno ne, Meksiko nije posrnula država", kazao je Calderon.

Očekuje se da će Obama u Meksiku reći da i njegova zemlja snosi dio odgovornosti za krizu, kako zbog velike potražnje za drogom u SAD-u, tako i zbog toga što mnogo oružja kupljenog u SAD-u završava u arsenalima narkokartela. Meksiko lobira da SAD ponovo uvede zabranu prodaje automatskog oružja koja je istekla za vrijeme predsjednika Georgea W. Busha.

Obama svojim posjetom izražava potporu Calderonu, koji je izveo oko 50.000 vojnika na ulice gradova u sjevernom dijelu Meksika, zamijenivši tako korumpiranu policiju vojskom, u pokušaju udara na kartele i zaustavljanju nasilja.

Također se očekuje razgovor o pravu meksičkih vozača kamiona tegljača da prevoze robu i izvan komercijalne zone od 40 kilometara od granice, najavili su američki mediji. Očekuje se i otvaranje teme ilegalne emigracije u SAD i rješavanje statusa milijuna ilegalnih imigranata.

Nakon Meksika, Obama će u petak i subotu u Trinidadu i Tobagu sudjelovati na petom summitu obiju Amerika, na kojem će se okupiti 34 šefa država ili vlada s oba američka kontinenta.

Nasilje povezano s drogom, utjecaj globalne gospodarske krize na regiju i politika SAD-a prema Kubi bit će neke od tema skupa.

Obamina administracija želi promijeniti dojam da SAD zanemaruje Latinsku Ameriku zbog problema koje ima na drugim krajevima svijeta. Obama na summitu planira uputiti poruku partnerstva i suradnje s Latinskom Amerikom.

Među čelnicima koje će sresti na summitu je i venezuelanski predsjednik Hugo Chavez, koji je dane uoči summita iskoristio da posjeti Kinu, Iran i Kubu, i proslavi ono što naziva krajem američke financijske hegemonije. (hina/metro-portal)

16.04.2009. 11:33:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh