« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
DOBRO JUTRO

Obama prijedlogom protiv jurišnog oružja

Obama je izazvao oštar sukob s moćnim američkim oružanim lobijem i njegovim pristašama u Kongresu

Hoće li proći zabrana
Hoće li proći zabrana (Arhiva)
Više o

Barack Obama

,

oružje

,

zabrana prodaje

,

jurišno oružje

Američki predsjednik Barack Obama predložio je u srijedu uvođenje zabrane na prodaju jurišnog oružja i obveznu provjeru kupaca svih tipova naoružanja, u nastojanju da bijes javnosti zbog masakra u osnovnoj školi u Newtownu kanalizira u dosad najsveobuhvatniji plan kontrole oružja.

"Ovo više ne smijemo odgađati", rekao je Obama pozivajući Kongres da odobri te mjere jer sa svakim danom čekanja u Sjedinjenim Državama raste broj žrtava oružanog nasilja. "To se neće dogoditi dok to ne zatraži američki narod", istaknuo je Obama na primanju u Bijeloj kući na kojem su sudjelovala i djeca iz svih dijelova SAD-a, što je bio dirljiv podsjetnik na 20 prvašića koje je zajedno sa šest odraslih osoba ubio naoružani napadač 14. prosinca u osnovnoj školi u Newtonu, u američkoj saveznoj državi Connecticut.

"I dok je smanjenje oružanog nasilja složen izazov, zaštita naše djece ne bi nas trebala dijeliti", naglasio je američki predsjednik. Ustrajući na širokom planu suzbojanja nasilja, koji uključuje mjere i zakonodavne i izvršne vlasti, Obama je izazvao oštar sukob s moćnim američkim oružanim lobijem i njegovim pristašama u Kongresu, koji će se zasigurno usprotiviti onome što nazivaju povredom ustavnog prava na nošenje oružja.

U planu američkog predsjednika poziva se Kongres da obnovi zabranu prodaje jurišnog oružja koja je istekla 2004., uvede obveznu provjeru kupaca, uključujući i onih koji oružje kupuju na izložbama oružja, kao i donošenje novog saveznog zakona o krijumčarenju oružja koji već duže traže gradonačelnici velikih gradova kako bi se s ulica uklonilo oružje izvan državne kontrole.

17.01.2013. 04:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh