« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
ZAMRZAVANJE POTROŠNJE

Obama predložio proračun za 2012. od 3730 milijardi dolara

Američki predsjednik u je Kongresu podnio prijedlog proračuna za 2012. godinu vrijedan 3730 milijardi dolara, kojim se dugoročno predviđa stavljanje deficita pod nadzor

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

deficit

,

proračun za 2012.

,

zamrzavanje potrošnje

"Prijedlogom proračuna ispunjavam obećanje da ću prepoloviti deficit do kraja prvog mandata i dovodim nas na put da plaćamo ono što potrošimo do sredine desetljeća. Za početak pozivam na zamrzavanje domaće potrošnje u idućih pet godina, čime će se ostvariti uštede od 400 milijardi dolara", rekao je Obama predstavljajući prijedlog proračuna. Istakao je da novi proračun sadrži "teške odluke i žrtve", ali većina predviđenih rezova planirana je tek nakon završetka njegovog prvog mandata, prenosi Hina.

Sveukupno, Obama predlaže smanjivanje deficita za 1100 milijardi dolara u idućih deset godina, iako će promjene koje predlaže zapravo povećati deficit ove i iduće godine. Obama predviđa da će proračunski deficit doseći rekordnih 1650 milijardi dolara ove godine, a potom se oštro spustiti na 1100 milijardi dolara u 2012., uz očekivani napredak gospodarstva, uštede u sustavu socijalne sigurnosti i veće porezne prihode.

Dvije trećine od predviđenih 1100 milijardi dolara ušteda trebalo bi se ostvariti kroz smanjenje potrošnje, uključujući petogodišnje zamrzavanje rashoda na mnogim domaćim programima, što znači i zamrzavanje plaća za većinu saveznih službenika. U tom je kontekstu Obama najavio i da će se država riješiti 14.000 nepotrebnih zgrada, parkirališta i drugih objekata. Preostala trećina ušteda ostvarila bi se povećanjem poreza, uključujući i ograničavanje poreznih olakšica za najveće porezne obveznike.

Predstavljajući svoj prijedlog, Obama je najavio da će se prekomjerna potrošnja ograničavati na svim područjima - kod domaće potrošnje, obrane, zdravstvene skrbi i poreznih olakšica i poticaja. Posebno je naglasio da će "proračun Pentagona biti smanjen za 78 milijardi dolara", te da će biti ukinute porezne olakšice za naftne kompanije.

Čelnik republikanske manjine u Senatu, Mitch McConnell, kritizirao je Obamin prijedlog, rekavši da proračun ograničava rashode na "potpuno neodrživim" razinama. "Predsjednik govori kao netko tko shvaća da je potrošnja izmakla nadzoru, ali njegove riječi do sada nisu pratila djela", rekao je McConnell u priopćenju.

"Amerikanci ne žele zamrznuti potrošnju na neodrživim razinama. Oni žele rezove, dramatične rezove. A ja se nadam da će predsjednik surađivati s nama kako bi ih uskoro ostvarili", dodao je McConell. Obamin prijedlog proračuna od 3730 milijardi dolara, koji će sigurno doživjeti promjene u Kongresu, manji je za 2,4 posto u odnosu na previđenu potrošnju u sadašnjoj proračunskoj godini.

14.02.2011. 20:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh