« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
OPASNOST

Obama pozvao Amerikance da slijede upozorenja za tsunami

Upozorenje najviše razine za tsunami na snazi je za Havaje, Američku Samou i Guam, a građani se pozivaju da slijede upute lokalnih vlasti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

tsunami

,

potres Čile

,

pomoć Čile

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da se SAD pripremaju za tsunami nakon razornog potresa u Čileu, te pozvao građane na Havajima, Američkoj Samoi i Guamu da slijede upute lokalnih vlasti.

Upozorenje najviše razine za tsunami na snazi je za Havaje, Američku Samou i Guam pacifička područja nakon potresa snage 8,8 Richtera u središnjem Čileu.

"Pozivam građane da pozorno slušaju upute lokalnih vlasti, koje imaju punu potporu saveznih vlasti u pripremama za mogući tsunami i otklanjanje njegovih posljedica", rekao je Obama u izjavi za medije nakon konzultacija s članovima vlade.

Obama je također pozvao stanovnike Zapadne obale SAD da se pripreme za mogućnost opasnih valova i morskih struja. Upozorenje niske razine opasnosti od tsunamija dano je za obale Kalifornije i Aljaske, a kasnije je prošireno i na obale saveznih država Oregon i Washington.

Obama je kazao da je telefonski razgovarao s čileanskom predsjednicom Bachellet te da je zajamčio pomoć SAD u otklanjanju posljedica tragedije.

"Prve indikacije govore da je stotine ljudskih života izgubljeno u Čileu i da su štete velike. U ime naroda SAD Michelle i ja izražavamo sućut čileanskom narodu", rekao je Obama.

Naglasio je da se SAD spreman sudjelovati u naporima za spašavanje i obnovu, dodajući kako SAD ima sredstva koja su spremna za upućivanje ako čileanska vlada to zatraži.

Sirene se u subotu oglašavaju svakih 30 minuta diljem Havaja, upozoravajući stanovništvo na tsunami i pozivajući ga da se evakuira iz obalnih područja. Prvi valovi trebali bi stići do Havaja oko 11 sati po lokalnom vrmenu, (16:00 po istočnoameričkom, 22:00 po srednjoeuropskom), objavio je Pacifički centar za upozoravanja na tsunami.

Prema prvim procjenama stručnjaka valovi bi mogli biti visoki do 2.3 metra, što može nanijeti znatne štete u najnižim područjima.

Ratna mornarica SAD je priopćila da je osam njezinih brodova, uključujući tri razarača, isplovilo iz havajske luke Pearl Harbour na otvoreno more, zbog opasnosti od tsunamija.

Vlasti na pacifičkim otocima Američka Samoa i Samoa pozvali su građane da se evakuraju iz naselje uz obalu na viša područja. Guverner Američke Samoe Aitofele Sunia pozvao je građane na evakuaciju, a policija države Samoa izdala je nacinalno upozorenje za evakuaciju.

U tsunamiju izazvanom potresom snage 8,3 stupnja 29. rujna 2009., koji je podigao valove visoke 14 metara, na Američkoj Samoi su poginule 34 osobe, 183 na Samoi i devet na obližnjem otočju Tonga.

Plimni valovi izazvani čileanskim potresom očekuju se u roku od 24 sata i na obalama Azije, Australije i Novog Zelanda. (hina/metro-portal)

27.02.2010. 21:19:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh